Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Százezer dühös környezetvédő

2001.04.23. 13:56
Bush elnök ellenérzései az internettel szemben mostanában esetleg tovább erősödhetnek, miután több környezetvédő szervezet online tiltakozó akciót szervez ellene. A felhívások szerint az újdonsült elnök rászolgált arra, hogy hivatali elektronikus postaládáját a tiltakozó polgárok tiltakozó levelei árasszák el. A hirtelen felzúdulás oka az, hogy az USA vezetése nem hajlandó ratifikálni a Föld felmelegedését okozó szennyezőanyagok kibocsátását korlátozó Kiotói Jegyzőkönyvet.

Környezetvédő szervezetek felhívást tettek közzé, hogy az öntudatos polgárok Bush elnök klímapolitikája ellen tiltakozva e-mailekkel árasszák el a Fehér Házat. A hirtelen felzúdulás oka az, hogy az USA új vezetése nem hajlandó ratifikálni a Föld felmelegedését okozó szennyezőanyagok kibocsátását korlátozó Kiotói Jegyzőkönyvet. Ennek az USA számára gazdaságilag semmi értelme - érvel Bush, amikor elutasítja az évekkel ezelőtt kialkudott megállapodást a széndioxid-kibocsátás visszaszorításáról.

George W. Bush
fotó: EPA
"Kérjük, éreztessék George W. Bush-sal, mit is jelent a klímaváltozás, és mennyi ember aggódik emiatt" - szólít fel az interneten többek közt a "Föld barátai" (Friends of the Earth) társaság, amely több mint 30 környezetvédelmi szervezetet fog össze. Az aktivisták azt róják a "texasi olajmágnás" Bush szemére, hogy szétrombolja a fáradtságos munkával összeállított Kiotói Jegyzőkönyvet, és országát környezetvédelmi szempontból az elszigeteltségbe taszítja.

Már 100 ezer levelet postáztak az elnöknek

A www.foeeurope.org cím alatt megtalálható weboldalukon a Föld barátai további információkkal szolgálnak a témában, és mintaszövegeket kínálnak a szerényebb íráskészséggel megáldott reménybeli tiltakozóknak. Az oldal ezenkívül tartalmazza a Fehér Ház legfontosabb e-mail címeit is. A kezdeményezők kérnek mindenkit az elküldött szöveg másolatának elküldésére, hogy nyomon követhessék, hány levél jutott már el Washingtonba.

Ezidáig több mint 100 ezer levelet küldtek George W. Bush-nak a világ minden tájáról. A Föld barátai szerint jóformán szünet nélkül, másodpercenként záporoznak a tiltakozó levelek a Fehér Házra.

Egy berlini kezdeményezés, a művészeket, reklámszakembereket és tudósokat összefogó www.thepeoplesproject.com a "Klimatizáljuk a Fehér Házat! " (Climatize the White House) mottó alatt a fentiekhez hasonló célból a First Ladynek és Richard Cheney alelnök feleségének javasol levelet küldeni (first.lady@whitehouse.gov, mrs.cheney@whitehouse.gov). Ezenkívül a "thepeoplesproject" egy körlevélben a Fehér Ház telefon- és faxszámait is közreadta, hogy közvetlenül el lehessen érni az USA kormányát.

Eközben a tengerentúlon is egyre többen érzik úgy, hogy tiltakozniuk kell az elnöknél a világháló, hagyományos levél vagy a média útján. "Az idő konszenzusra és cselekvésre szorít" szólított fel több neves személyiség a Time Magazine-ben megjelent nyílt levelében. Az aláírók között szerepel Jimmy Carter korábbi amerikai elnök, Mihail Gorbacsov, Soros György, Harrison Ford és Stephen Hawking fizikus.

Levelükben arra kérik Bush elnököt, hogy a Kiotói Jegyzőkönyvvel kapcsolatos aggodalmai ellenére sürgősen kezdeményezze az olyan stratégiák kidolgozását, amivel az USA-ban kevesebb üvegházhatást okozó gáz szabadul fel. "Gyermekeink és az ő gyermekeik jövője attól függ, milyen határozottságot mutat Ön és más államok vezetői" - áll a felhívásban. De az USA új elnöke egyelőre makacsul ragaszkodik a döntéséhez.