Ágnes
-1 °C
2 °C

Kanadából jött az első amerikai kergemarha

2003.12.27. 21:56
Kanadából importálták azt a szarvasmarhát, amelynél az Egyesült Államokban elsőként fedezték fel a szivacsos agysorvadást okozó BSE-vírust. Az ország marhahús-exportja három nap alatt 90 százalékkal csökkent.
Kanadai importból származik az a szarvasmarha, amelynél a szivacsos agysorvadás tüneteit észlelték a minap az amerikai hatóságok.

Egy marha még nem jelent semmit?

Ron DeHaven, az amerikai mezőgazdasági minisztérium fő állatorvosa szombaton újságírókkal közölte, a BSE-fertőzött Holstein tehén abból a 74 darabos marhacsordából származik, amelyet 2001-ben importáltak a kanadai Alberta tartományból Idaho államba. Az állat 1997 áprilisában jött napvilágra.

"Ezeket az állatokat tejtermelés céljából vásárolták, két és fél éve érkeztek az ország területére és valószínűleg többségük még él" - mondta az illetékes.

Hangoztatta, hogy az, hogy a csorda egyetlen tagjáról kiderült a BSE-fertőzöttség, még nem jelenti, hogy valamennyi állat szivacsos agysorvadásban szenvedne.

Óriási a veszteség

Az Egyesült Államok elveszítette csaknem teljes marhahús-exportját néhány nappal azután, hogy bejelentették, felfedezték az országban az első, szivacsos agysorvadásban szenvedő szarvasmarhát.

Több mint egy tucatnyi ország állította le az amerikai marhahús importját a fertőzés átterjedésének megakadályozása céljából. Az amerikai marhatenyésztők országos szövetségének becslése szerint évi 6 milliárd dolláros kár érheti az Egyesült Államokat a kieső export és belföldi eladási árak várható csökkenése miatt.

"Alig három nap alatt az export 90 százalékát veszítettük el - közölte pénteken Gregg Doud, az egyesület közgazdásza - az első kergekóros marha felfedezésének piaci hatása azonban majd csak azután érződik igazán, hogy az ünnepek elmúltával teljes erővel beindulnak a piacok" - tette hozzá.

Az amerikai marhahús fő, a behozatalt most betiltó importőrei között van a teljes amerikai marhahúskivitel harmadát felvevő Japán, továbbá Dél-Korea, Mexikó.

Az Egyesült Államokban előállított marhahúsnak mindazonáltal csak 10 százalékát exportálják.

Egy nagy-britanniai nemzetközi laboratórium csütörtökön erősítette meg, hogy a Washington államban talált beteg állat valóban a fertőző BSE-kórban szenved.