Erzsébet
1 °C
4 °C

Egyensúlyozni segít a madarak hetedik érzéke

2002.11.02. 15:32
A rudakon és vezetékeken üldögélő madarakat egyensúlyérzékét egy erre specializálódott szerv segíti. A madarakat a leeséstől óvó pótlólagos érzékszervet német biológusok fedezték fel.
Második egyensúlyt érzékelő szerv segíti a vékony rudakon ülő madarakat. Erre a következtetésre jutottak galambokkal végzett kísérleteik során a bochumi Rurh egyetem kutatói.

Máshogy egyensúlyoznak repülés közben

"Az általunk felfedezett érzékszerv a gerincvelő kitüremkedéseiben helyezkedik el és kizárólag a járás és az álldogálás koordinációjáért felel" - nyilatkozta a dpa-nak Reinhold Necker biológus.

A belső fül ismert egyensúlyszerve ezzel szemben a repülés közben végzett mozgásokat szabályozza. A különböző mozgásformák annyira eltérőek, hogy az evolúció során kétféle érzékszerv alakult ki, mondta Necker.

A biológusok emiatt régóta gyanították, hogy a madarakban valahol egy második érzékszerv rejtőzik. Öt évi munkával sikerült felderíteni ennek elhelyezkedését és a működési elvét.

Álldogálás közben működik

A belső fülben elhelyezkedő emberi egyensúlyszervhez hasonlóan egy folyadékkal töltött hólyagban szőrszálak érzékelik a testmozgást. A jeleket idegsejtek továbbítják a madarak kisagyához és lábához.

A bochumi kutatók elméletét viselkedési kísérletek is alátámasztják, igazolva hogy az újonnan felfedezett érzékszerv csak járás és állás közben érvényesül. A kísérletekben az ezen a területen megsérült madarak repülni tudtak, de csukott szemmel már lefordultak a rúdon ülő társaik mellől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?