Orsolya
9 °C
21 °C

Zöld varázsamulettel védték a bébimúmiákat Egyiptomban

2009.02.08. 13:05 Módosítva: 2009.02.08. 13:15
A zöld az új vegetáció színe, és ezért az élet jelképe volt.

Egy ritka gyerekmúmiára bukkantak olasz régészek Egyiptomban - a 4700 évvel ezelőtt élt kisded múmiáját zöld varázsamulettel védték az ártó erőktől.


Az óegyiptomiak hite szerint a színeknek varázserejük van, ami megóvhat vagy árthat. A lelet viszont megmagyarázza, hogy az ókori szövegek miért zöld szemfesték alkalmazását ajánlják a gyerekek esetében - ez a szín ugyanis elősegíti a fiatal szervezet fejlődését - olvasható a Discovery Channel hírei között.
Mint Raffaella Bianucci, a Torinói Egyetem kutatója - aki a leletről a Journal of Archaeological Science című szaklapban számol be - rámutat, a legkorábbi színes amulettek Kr. e. 4500 és 3800 között jelentek meg az ókori Egyiptomban. A most megvizsgált múmia egy 15-18 hónapos kisgyereké, aki 4700 évvel ezelőtt élt a Nílus-menti országban.
A múmiát lenvászon pólyába tekerték, s az immunológiai vizsgálat során kiderült, hogy a gyerek maláriában hunyt el.
A pólya között egy lenvászon zsineggel átkötött bőrtasakot leltek, amelyben két kő volt. Röntgen-, valamint elekronmikroszkópos vizsgálat során kiderült, hogy az egyik kő krizokolla (chrysocolla, azaz rézszilikát), amely még napjainkban is használatos csiszolt ékszerkőként.
Raffaella Bianucci szerint az ókori Egyiptomban a malachit sokkal elterjedtebb zöld színű kő volt. Krizokolla-lelőhelyek viszont csupán a Sínai-félszígeten, valamint az Egyiptomi sivatagban voltak. A krizokollának feltehetően különleges jelentőséget tulajdonítottak a gyerekek szemszögéből, a régészek korábban egy aprócska gyermekszobrot fedeztek fel egy másik sírban.

Az ókori Egyiptomban a vörös az élet és a győzelem jelképe volt, a fehér az impotenciát, valamint a tisztaságot, a fekete a halált és az éjt, a kék pedig az újjászületést szimbolizálta. A sárgával, akárcsak a Nap és az arany esetében, az örökkévalóságot és elpusztíthatatlanságot azonosították. A zöld a friss vegetáció, a szárba szökkenő haszonnövények jelképe volt, beleértve a kincset érő papirusznádat, így az óegyiptomiak az egészséget és a növekedést azonosították vele. A túlvilági "eligazodást" szolgáló Halottak könyvében, a 30. fejezet zöld ásványból készült szkarabeusz elhelyezését rendeli el a múmia szívtájékán.


"A kis múmia esetében feltételezhetjük, hogy szülei a zöld amulettel meg akarták védeni gyermeküket az ártó befolyástól, s biztosítani kívánták számára a túlvilági egészséget" - vélekedett Raffaella Bianucci.