Elindul a Szingularitás Egyetem

2009.02.09. 10:57
A Google és a Nasa együtt alapított futurológiai egyetemet a Szilikon Völgyben. A világhírű jövőkutató, Ray Kurzweil elméletéről elnevezett intézményben néhány hetes oktatásban vehetnek részt azok, akik fel akarnak készülni a gyorsuló technológiai fejlődésre.

Ray Kurzweil már 2005-ben azt a címet adta futurológiai témájú könyvének, hogy "Közel a szingularitás" (The Singularity is Near). A világ tán leghíresebbnek tartott jövőkutatója a fizikából kölcsönözve (fekete lyukak körüli eseményhorizontra vonatkozó) szingularitás (különösség) metaforát, arra próbált utalni, hogy az egyre gyorsuló technológiai fejlődés minőségi ugrást okoz életünkben.

Könyvében Kurzweil a szingularitás két legfőbb hajtóerejét emelte ki. Egyrészt a számítógépes hardver és szoftver három évtizeden belül (hardverszinten már 2020-ban) képes lesz az emberi intelligenciát emulálni, másrészt a környezetbarát nanobotok eltüntetve az ipari korok szemetét, megszüntetik a légszennyeződést. A majdani nanotechnológia bármely olcsó nyersanyagból bármit előállít. Betegségek megelőzésében és gyógyításában, végcélként pedig az öregedési folyamat megállításában szintén molekuláris szerkentyűk segédkeznek 2030 körül.

Az ember emulálása, illetve a computerek fejlődése nem-biológiai intelligenciát eredményez. A két intelligenciatípus közötti különbség: a miénk fix, a gépeké állandóan növekszik. A történelmi Szingularitás utáni időket azért nehéz előrejelezni, mert mesterséges és természetes intelligencia szimbiózisa drasztikusan átalakítja majd civilizációnkat. Mihelyst a számítógépek önmagukat tervezik és tökéletesítik, elképesztő távlatok sejlenek fel.

Kurzweil négy év elteltével elérkezettnek látta az időt, hogy ne csak írásai által, hanem az iskolapadban is felkészítse az érdeklődőket erre a hatalmas robbanásra. A Google-lel, a Nasa Ames Kutatóintézetével, valamint számos híres tudóssal összefogva megalapította a Szingularitás Egyetemet. Az intézmény azt tűzte ki célul, hogy rövid, három-kilenc hetes kurzusai során a választható tíz különböző multidiszciplináris terület egyikével megismertesse azokkal a befektetőket, cégvezetőket és a stratégiai döntések előkészítésben résztvevő elemzőket, akik érdeklődnek a technológiai fejlődés iránt.

Az oktatási programok igen széles területet ölelnek fel: a jogi, etikai vonatkozásoktól, a mesterséges intelligencián, űrkutatáson át, a biotechnológiáig rengeteg képzésből választhatnak az érdeklődők. Az egyetemen kvalifikált oktatókból sincs hiány, hisz az iskola olyan tanárokkal büszkélkedhet, mint a fizikai Nobel-díjas George Smoot, a népszerű Spore játékot kifejlesztő Will Wright, vagy Vint Cerf a Google vezető Internet evangelistája.  • Tippek
  • Hírek