Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

A lovaglás veszélyesebb, mint az ecstasy?

2009.02.18. 12:55 Módosítva: 2009.02.18. 12:56
Botrányt kavart Angliában az Equasy című tanulmány, ami a lovaglás-addikcióval hasonlítja össze az ismert partidrog, az ecstasy hatásait.

A tanulmány, amit a Journal of Psychopharmacology című orvosi szaklapban közölt, egy fiktív függőséggel, a lovaglás-addikcióval hasonlítja össze az ecstasy tabletta hatásait, és arra jut, hogy a partidrog káros hatásai sokkal enyhébbek. A leglátványosabb különbség az agysérülés vagy halál esélye a valós, illetve fiktív szer hatására: a lovaglásnál 350 alkalmanként fordul elő ilyesmi, míg az ecstasynél tízezer alkalomra jut egy. A további összehasonlításokban kiderül, hogy az ecstasy veszélye más népszerű sportoknál vagy tevékenységeknél is csekélyebb, így például a sziklamászásnál vagy akár a dohányzásnál sőt, az olyan legális gyógyszereknél is, mint a Zyprexa antidepresszáns.

A provokatív hangnemű tanulmányt David Nutt, a bristoli egyetem professzora írta, akit drogkérdésekben a brit kormány szokott tanácsadóként alkalmazni. A tanulmány nem csak tudományos és orvosi körökben kavart vihart: a brit belügyminiszter, Jacqui Smith a BBC-nek azt nyilatkozta, meglepett és csalódott, hogy a professzor ilyen lekicsinylően beszél a droghasználat hatásairól. „Az ecstasy nemcsak életeket tesz tönkre, de a bűnözéssel is összefonódik" - tette hozzá Laurence Robertson ellenzéki képviselő. Az ügy akkor vett újabb érdekes kanyart, amikor kiderült, hogy a BBC olyan mondatokat idéz a tanulmányból, amik valójában nem szerepelnek abban.

Angliában az Advisory Council on Drugs Misuse nevű szakmai szervezet várhatóan azt fogja javasolni a kormánynak, hogy minősítsék könnyűdrognak az ecstasyt.