Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A csupasz turkálónál lehet a hosszú élet titka

2009.02.25. 12:00 Módosítva: 2009-02-25 12:19:01
A magyarul csupasz földikutyának is nevezett csupasz turkáló akár harminc évet is megérhet. Ezzel a rágcsálók világában egyértelműen csúcstartó.

Az öregedésért valószínűleg az oxidációs folyamatok felelősek, pontosabban a sejtképződés során folyamatosan romló DNS, aminek eredményeként egyre rosszabb minőségű sejteket termel a szervezet.

vakondpatkany

A csupasz turkálónál azonban a három vagy négy évig élő háziegérhez hasonló oxidációs szintet mértek, írja a New Scientist. Rochelle Buffenstein a Texasi Egyetem Egészségügyi Központjának munkatársa, mindkét állatfajból májmintát vett, és különböző kémiai anyagokkal kezelte, hogy minél nagyobb kárt okozzanak a fehérjékben.

A kísérlet eredményeként az egérből származó szövetek kétszer akkora kárt szenvedtek, mint a csupasz turkálóé, ráadásul az utóbbi állat szervezete sokkal hamarabb javítja ki a roncsolódott fehérjéket, mint az egéré.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a csupasz turkáló szervezete olyan molekulákat termel, amelyek megjelölik a károsodott fehérjéket, így sokkal hamarabb fel tudja használni újra, vagy képes „javítani" ezeket a szöveteket. Ezzel a módszerrel a csupasz turkáló szervezete drasztikus módon lassítja a sejtöregedést. Valószínű az is, hogy ez a felfedezés olyan gyógyítási módszerekhez járul majd hozzá, amellyel a korai öregedésben szenvedő embereket hatékonyan kezelhetik.