Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nem fogadnak embereket

2009.03.01. 12:33
Majka kilencéves. Egyik napról a másikra vette észre, hogy az egyik lába nem működik rendesen, nem sokkal később már rá sem tudott állni. Az orvosnál derült ki, hogy a keresztszalagja felmondta a szolgálatot, azonnal műteni kell. Rosszul illeszkedett a térdénél két csont, így járás és futás közben erősebben terhelte a szalagokat. Az orvos levágta a csont két végét, újrafarigcsálta mindkettőt, így azok most szalag nélkül tartják Majka lábát. A három hónapos gyógyulási folyamat nagyja már eltelt, szerencse, hogy Majkának van még három lába. Kutyarehabilitációs lehetőségeket teszteltünk.

Majka az Index képszerkesztőjének huskyja, szerkesztőségi jószág. Miután műtéti hegei begyógyultak, három különböző terápiát teszteltünk vele.

1. Lelki segítség: a kutyapszichológus

Stefan Siman kutyapszichológus szerint a nevelési hibák, környezeti ártalmak, tenyésztési hibák, nem a fajnak megfelelő tartási körülmények és megemelkedett stressz hatások miatt egyre több kutya él kiegyensúlyozatlan lényként. Ez az állapot általában különféle viselkedészavarokban, problémás viselkedésekben, állatpszichikai betegségekben mutatkozik meg.

„A múlt évszázad hetvenes éveitől közismert tény, hogy - különösen a társállatként tartott állatfajok esetében, - az ember és állat viszonyában jelentkező problémákat csak akkor lehet igazán eredményesen megoldani, ha az etológiai ismeretek mellett az állatpszichológiai ismeretek is felhasználjuk” – fogalmaz Stefan Siman, a kutyapszichológiáról írt, összefoglaló cikkében.

Majka gazdája, Tamás szerint a kutya boldog, nyugodt és kiegyensúlyozott életet él, ugyanakkor a műtét óta levertebb, gyakrabban kushad mellső mancsaira borulva. A kutyapszichológus terápiáját nem úgy kell képzelni, hogy Majka a plafont bámulva fekszik egy kanapén, néha sír, és mélyen eltemetett gyermekkori traumáiról, szüleiről ugat zaklatottan. Ezzel szemben inkább a gazdán van a hangsúly, a kutya tesztfeladatokkal vesz részt az találkozón.

A kutyapszichológus tarifája első alkalommal hatezer forint, amibe beletartozik a gazdával készített interjú, és a kutya vizsgálata is. Minden későbbi találkozóért további háromezer forintot kér. Stefan Simannal beszélgetve kiderül, a kutyapszichológus nem állatorvos, sokkal inkább kutya-természetgyógyász, aki gyakran hókuszpókuszként emlegetett alternatív gyógyászati kezeléseket alkalmaz. A vizsgálat végeztével homeopata-szereket vagy Bach-virágterápiát ír ki (amely a klinikai vizsgálatok szerint nem hatásosabb a placebónál), attól függően, hogy a kutyának mi a baja. Ezeket meg is lehet tőle vásárolni, a levertségre és kedvetlenségre összeállított 30 milliliteres virágesszencia például háromezer forint.

„Három fő problémacsoport ismert a kutyáknál. Az első az egyedül maradási probléma, amikor mindent szétszed az állat, annyira utálja a magányt. A második a félős kutyák csoportja, a harmadik az agresszíveké. Nincs minden problémára alternatív állatgyógyászati megoldás, de ha van, akkor alkalmazom. Ha hisz a gazdi az ilyesmiben, akkor az hatással van az állatra is, de rendszerint a hitre sincs szükség, mert ilyenkor a hitetlenek is feladják a tudomány-áltudomány vitát abban a reményben, hogy az állat jobban lesz” – fogalmaz.

Az első találkozón Majka a kutyákat láthatóan behatóan ismerő Stefan Siman látványától nem izgatja magát különösebben, üldögél, pedig a terapeuta mindent megtesz: játékokat dugdos az orra alá, majd mennydörgés- tűzijáték- és egyéb hangokkal ijesztgeti. Majka maximum a fülét mozdítja, azt sem különösebb lelkesedéssel.

2. Izomerősítő segítség: a kutyahidroterapeuta

Néhány héttel később egy tizenegyedik kerületi szuterénben egy Denzel Washington nevű, kis méretű kutya fenyegető üvöltése miatt rettegve várakozunk Majkával a hidroterápiára. Az Állatorvosi Egyetemen Majkát műtő orvos is ajánlotta ezt a rehabilitációs formát. A módszer hasonló az embereknél megszokott akvafitneszhez, víz alatti testmozgást jelent. Egy ezerliteres medencében, vállig vízben áll a kutya, és a medence alján lévő futószalag, valamint az orra elé mutogatott kaja segítségével húsz percig kitartóan gyalogol.

Aki próbált már vízben futni, vagy akár gyalogolni, jól tudja, kevés nagyobb kín akad annál. Az efféle mozgásnak azonban (nemcsak a kutyánál) kedvező élettani hatásai vannak: a víz leveszi a terhet a végtagokról, és kíméli az ízületeket. Egy húszperces alkalom 3500 forint, de bérletet is lehet venni, akkor valamivel olcsóbb.

A 24 ezer eurót érő kutyahidroterápia gépből ez az egy van Magyarországon, kizárólag mozgásszervi problémákra alkalmas. Külföldön lovak kezelésére is alkalmazzák. Majka az első néhány lépésnél bizonytalan, lábujjhegyen próbál gyalogolni, majd a folytonos etetéstől lelkesen láthatóan élvezi a vízben futást. Főként, hogy a műtét óta sokkal kevesebbet mozoghat, mint korábban.

„Gyakran jönnek diszpláziás kutyák, akiknél komoly mozgászavar, állandósult ízületi fájdalommal járó sántaság alakult ki a rendellenes fejlődés következtében. Itt viszont fájdalommentesen mozoghatnak, izmaikat szinten tartják. Nem fogadok embereket, nem jöhet szívbeteg kutya sem, és olyan sem, akinek fertőzött, vagy nyílt sebe van. A műtött kutyák varratszedés után jöhetnek először” - mondja Nagy Lilla, aki négy éve foglalkozik a hidroterápiával. Nem állatorvos, a Testnevelési Egyetemen tanult gyógytestnevelést, azt a tudást alkalmazza munkájában.

A szalon másik szolgáltatása a szkeptikusok egyik vesszőparipája, a mágnesterápia. Az eszköz maga egy nagy fémkeret, abba helyezik be a mozgásszervi bajokkal küzdő macskát, vagy a kutya vonatkozó testrészét. Nagy Lilla szerint a mágnesterápia maga a csoda, előfordult, hogy lebénult állat távozott a kezelés után a saját lábán. „Olyan szinten serkenti a vérkeringést, mintha mozogna a kutya. Kinyitja a kapillárisokat, amelyek így jobban szállítják az oxigént. Ugyanakkor a sejtek ingerelhetőségét csökkenti, így a fájdalom csökken. Időskori ízületi bántalmak esetén is nagyon hatásos. Egy 18 éves uszkár a gazdája kezében érkezett, majd kisétált” – fogalmaz. Egy kezelés fél óra és 3000 forint.

Jól hangzik, a baj csak az, hogy hatékonyságára nem léteznek megbízható klinikai eredmények. A Szkeptikus blog szerint „az állandó mágnesek terápiás célú használatára elfogadható hatásmechanizmust nem ismerünk, így elméletileg sem várható igazi hatás.” Alapos megfontolást követően úgy döntünk, inkább nem mágnesezzük Majkát.

3. Izomlazító segítség: a kutyagyógytornász

A hidroterápia után néhány héttel az Index szerkesztőségében várjuk a gyógytornászt. Ez lesz az ötödik alkalom, hogy találkoznak, Majka nem különösebben lelkes, de fegyelmezetten viseli a kezelést. Biksi Otília állatorvos, egy német tanfolyam elvégzését követően lett hivatásos kutyagyógytornász. Összesen hárman vannak az országban, akik kutyák tornáztatásával foglalkoznak.

"Egy kutyának nem lehet megmondani, hogy így vagy úgy tartsd a lábad, és ilyen vagy olyan szögben emelgesd, mert azzal a térdízületed erősödik" - mondja Biksi Otília, ezért egy trambulinon mozgatja Majkát. Otthon mostantól naponta tíz percet sétálnia instabil felületen, egy felfújhatós gumimatracon. "Az instabil felületen nehéz megállnia, ingadozik, ezért rákényszerül, hogy azt a lábát is terhelje, amelyiket amúgy most a műtét miatt nem használná."

A kutyáknak való fizikoterápia Németországban majdnem olyan gyakori, mint az embereknek való. Biksi Otília szerint ezen a téren körülbelül tíz év lemaradásban vagyunk, nálunk még csak most januárban alakult meg a Magyar Kisállat Fizikoterápiás Egyesület, amelynek Otília az elnöke.

A humán gyógytornához hasonlatos izomerősítő feladatokat a gyógytornász masszázzsal és manuálterápiával egészíti ki, egy alkalom négyezer forintba kerül. Miközben keze elveszik Majka szőrében, kommentálja a történteket: "Klasszikus svéd masszázs ez, csak a kutyáknál az emberrel ellentétben nem szabad a szív felé irányulóan masszírozni, mert szőrtüszőgyulladása lesz. A szőrnövekedéssel megegyező irányban haladunk, úgynevezett passzív kimozgatást végzünk. A manuálterápia során pedig az ízületek gyorsabb regenerációjára hatok. Finoman húzogatom Majka végtagjait és lábujjait" - mondja. Ezután Tense készülékkel elektromos kezelést ad a kutyának, ami apró áramütésekkel fokozza a vérkeringést és csillapítja a fájdalmat.

Majka tűr, a sok ezer forintos kezelések hatásosak, a gyógytornász szerint a matracos erősítésnek köszönhetően pár hét és szalad.