Piroska
-2 °C
5 °C

Áttörés az etikus őssejtgyártásban

2009.03.02. 00:57
Brit és kanadai kutatók vasárnap bejelentették, hogy normális bőrsejtekből sikerült őssejtet gyártaniuk, ezért könnyen elképzelhető, hogy hamarosan nem lesz szükség embriókra a kutatásokhoz.

Most először készítettek úgynevezett pluripotens őssejtet úgy, hogy a folyamat során nem használtak vírusokat. Az új módszer arra is alkalmas, hogy a sejt átprogramozását kiváltó géneket később kivegyék.

Az őssejtek nagyon fontosak a gyógyászatban, mert ezekből a test bármilyen sejtje előállítható. Többféle változatuk van, mindegyik más-más tulajdonsággal. A pluripotens őssejtekből például ivarsejtek és csíralemezek is előállíthatóak, de extraembrionális szövet nem. Az embrionális őssejtek a leghasznosabbak, mert bármilyen testszövetté átalakulhatnak, az emberek egy része azonban ellenzi a használatukat, mert emberi petesejtből kinyerhetőek. A most létrehozott pluripotens őssejtek elég jó alternatívát jelentenek, amennyiben biztonságosan előállíthatóak.

Az kutatók egy ideje tudják, hogy a bőrsejtek néhány gén segítségével őssejtekké alakíthatóak át. Ezeket a géneket azonban vírusok segítségével vitték be a bőrsejtekbe, és a vírusok ezzel egy időben sajnos a saját örökítőanyagukat is bejuttaták, ez pedig rákot okozhat.

A brit és kanadai kutatók által leírt alternatív módszer látszólag elkerüli ezt a hibát. A tudósok a DNS-en belüli helyváltoztatásra képes transzpozont hívták segítségül. Keiszuke Kadzsi (Edinburgh) és Nagy András (Toronto) a módszert egerek és emberek bőrsejtjével is kipróbálta.

Ennek a munkának az eredményét a korábbi felfedezésekkel kombinálva van remény arra, hogy hamarosan regeneráló gyógyszerek készülhetnek, amelyekkel gyógyítható lesz a Parkinson-kór, a cukorbetegség, a rák és a gerincvelő sérülése.