Gerzson
-3 °C
2 °C

A gyíkok között is vannak transzvesztiták

2009.03.03. 15:38
Nemcsak az emberek között vannak transzvesztiták, hanem az állatoknál is. Dél-afrikai és ausztrál tudósok felfedezték, hogy egy Dél-Afrikában honos gyíkfajta fiatal hímjei nősténynek tettetik magukat.

A nőstényt játszó hímek mutatványukkal elérik, hogy az idősebb vetélytársak békén hagyják őket, és közben ők maguk még hozzá is férhetnek a nőstényekhez. A gyíkoknál ez úgy történik, hogy a fiatal hím nem ölti magára azt az extravagáns színt, amely az érett hímekre jellemző. Csak akkor színeződik el férfiasan, amikor már képes is fizikailag megvédeni magát az öregebb hímekkel szemben. A tapasztalt hímek ugyanis üldözik és megmarják a fiatalabbakat.

De ahogy a transzvesztita férfiakat is sokszor elárulja nagy kezük vagy az ádámcsutkájuk, a gyíkoknál sem mindig sikerül a trükk. A domináns hímek érzékeny nyelvükkel ki tudják szagolni a magukat nősténynek álcázó hímek nemi hormonjait. Éppen ezért a nőstényt játszó fiatal hímeknek idejében el kell távolodniuk a megtévesztett domináns hím elől, aki mint nőstényhez próbál közeledni hozzájuk.

A felfedezésről a kutatók a Proceedings of the Royal Societyben, a brit tudományos akadémia hivatalos folyóiratának legújabb számában közöltek tanulmányt.