Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Harmadszor nem megy az űrbe Simonyi

2009.03.05. 13:56
Charles Simonyi magyar származású amerikai űrturista néhány hét múlva újra a Nemzetközi Űrállomásra indul, de harmadik űrutazása már nem lesz, mert erről állapodott meg a feleségével.

Nem kizárt, hogy egy ideig Simonyi lesz az utolsó űrturista, mert megnövelik az Űrállomáson dolgozó űrhajósok számát, és egy ideig leáll a turistaprogram. Ennek ellenére Simonyi úgy vélekedett, hogy az űrturizmus a továbbfejlődik, mert ezek az utak bevételt hoznak, és lehetővé teszik kísérletek elvégzését, amelyek szintén hasznot hajtanak.

Míg első űrutazása 25 millió dollárjába került, addig a mostaniért már 35 millió dollárt fizetett. "Büszke vagyok arra, hogy a pénzem a világűr meghódítását szolgálja, bár nem nagyon sokat fektetek ebbe, és barátaim, köztük Sergey Brin, a Google alapítója jóval többet fordít e célra" - mondta.

Simonyi második útján folytatja majd a két évvel ezelőtt megkezdett tudományos kísérleteket, például azt kutatja doziméter segítségével, hogy milyen hatással van a sugárzás az emberi szervezetre. Ezekre önként vállalkozott, mivel tudja, milyen elfoglaltak az űrhajósok.

Most kevésbé ideges, de lelkesebb mint két éve, és nagyon várja az utat, mert a korábbi tapasztalatai alapján már jobban tudja, mire kell odafigyelni. Simonyi beszámolt az újságíróknak arról is, hogy az előző útja óta megnősült, és hogy magával viszi a világűrbe felesége két gyűrűjét és egy tőle kapott plüssfigurát.