Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vírus okozhatja a cukorbetegséget

2009.03.06. 11:56
A hányás-hasmenéses betegségeket okozó enterovírusok törzsét hozták összefüggésbe az egyes típusú cukorbetegség kialakulásával brit kutatók.

Az elmúlt 25 évben meghalt, cukorbeteg gyerekek hasnyálmirigyeiből származó szöveteket vizsgáltak meg, és a minták 60 százalékában találták meg az enterovírusok nyomait. A kettes típusú diabéteszben szenvedő felnőttek esetében is elérte a 40 százalékot a vírusfertőzés nyoma. A nem cukorbeteg embereknél a vírus előfordulása a hasnyálmirigyben a nullához közelített.

A tudósok már régóta gyanítják, hogy a cukorbetegség kialakulásában a genetikai hajlam mellett valamiféle külső tényező is közrejátszik. A Diabetologia című szaklapban megjelent tanulmány egy olyan elméletet vázol fel, ami szerint a betegség úgy alakul ki, hogy az enterovírus megjelenésére a szervezet immunrendszere hibásan reagál, és elpusztítja a hasnyálmirigyben a bétasejteket.

Ezek a sejtek termelik az inzulint, aminek a hiányát nevezzük cukorbetegségnek. A kettes típusú, általában felnőttkorban kialakuló diabétesz hátterében egy hasonló, de enyhébb immunreakciót sejtenek a kutatók, amikor a bétasejtek nem pusztulnak el, csak lecsökken az inzulintermelő képességük. Ez pedig azzal együtt, hogy idősebb korban a szervezetnek egyre több inzulinra van szüksége, szintén kóros hiányhoz vezet.

Egy független, párhuzamosan zajló kutatásban a Cambridge egyetem tudósai egy olyan, ritka génmutációt találtak, ami a töredékére csökkenti az egyes típusú cukorbetegség kockázatát. Ez a felfedezés egybevág a vírusos elmélettel, mivel az ominózus gén éppen az immunrendszer reakcióival áll kapcsolatban.

Az enterovírusoknak nagyjából száz törzsét ismerjük, ezért még további vizsgálatokra van szükség, hogy a tudósok leszűkítsék a végzetes immunreakciót kiváltó vírusok körét, és pontosan megtudják, hogyan változnak meg a bétasejtek a fertőzés hatására. Ha ezt sikerül megállapítani, valószínűleg kifejleszthető olyan védőoltás, ami a töredékére csökkentheti a gyermekkorban kialakuló, egyes típusú diabétesz gyakoriságát.