Ágnes
-1 °C
2 °C

Obama feloldja Bush őssejtkutatási tilalmát

2009.03.09. 09:40 Módosítva: 2009-03-09 10:33:50
Az amerikai elnök százhúsz napot ad arra, hogy a szövetségi egészségügyi intézet kidolgozza az embrionális őssejtkutatás finanszírozási szabályait.

Barack Obama hétfőn feloldja az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozására vonatkozó tilalmat, és százhúsz napot ad az országos egészségügyi intézetnek arra, hogy kidolgozza az őssejtkutatás szövetségi finanszírozásának jövőbeli szabályait, mondta vasárnap Harold Varmus, az amerikai elnök tudományos ügyekben illetékes tanácsadója.

A tudomány az őssejtkutatástól remél áttörést egyes súlyos betegségek gyógyításában. Az egynapos embrióból kinyert őssejtek gyakorlatilag nem halnak el, és bármilyen sejt kifejlődhet belőlük. Felhasználhatják ezeket többek között a gerincvelő pótlására, Parkinson-kórban szenvedők agysejtjeinek regenerálására vagy fiatalkori cukorbetegség ellen. Miután azonban az őssejtek kinyeréséhez el kell pusztítani az embriót, a kutatások ellenzői az abortuszhoz hasonlítják az embrionális őssejtkutatást, gyilkosságot emlegetve.

Az előző elnök, George Bush 2001-ben - részben konzervatív keresztény támogatói felé tett gesztusként - úgy rendelkezett: nem lehet központilag támogatni az embrionális őssejtkutatásokat. Azt szorgalmazta, hogy a tudósok az őssejtek kinyerésére keressenek olyan új módszereket, amelyekkel nem tesznek kárt embriókban.

Az elmúlt nyolc évben tehát az Egyesült Államokban a központi költségvetésből nem lehetett pénzt szerezni olyan őssejtekkel való kutatáshoz, amelyeket embrióból nyertek ki. Barack Obama ezen változtat az elnökválasztási kampányban tett ígéretének megfelelően.