Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Hordozható tüdő készül

2009.03.09. 14:17 Módosítva: 2009.03.09. 16:33
Néhány éven belül elkészülhet a miniatűr mesterséges tüdő prototípusa. A szerkezet akkora lesz, mint egy szemüvegtok, és sok páciensnek feleslegessé teszi a tüdőátültetést.

Brit tudósok olyan hordozható mesterséges tüdőn dolgoznak, amivel normális életet élhetnének a légzési problémákkal küzdő betegek. A készülék a szervezeten kívül dúsítaná oxigénnel a vért, és kivonná belőle a széndioxidot. A kütyü mindössze akkora lenne, mint egy szemüvegtok. Egy ilyen berendezés sok páciens számára tenné feleslegessé a tüdőátültetést. A miniatűr mesterséges tüdő kifejlesztését a Swansea egyetemen kezdték meg, Rhodri Williams professzor vezetésével, akinek a fia cisztás fibrózisban halt meg.

Körülbelül negyven betegség esetében lenne hasznos a páciensnek a mesterséges tüdő. Ilyen a tüdőrák, a TBC, az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a cisztás fibrózis, az alvás közbeni légzésmegállás (apnoea), madárinfluenza, a hörgőcskék gyulladása.

Kutatások szerint Nagy-Britanniában minden hetedik ember szenved tüdőbetegségben. Az elmúlt évben 287 ember várt tüdőátültetésre az országban. A hordozható minitüdő kifejlesztése hosszú időbe telik, még a kísérleti modell létrehozásához is évekre van szükség.