Auguszta
-3 °C
2 °C

Jane Goodall csimpánzként sírt

2009.03.11. 11:35
Egy segélykérő csimpánz síró hangját utánozta a 74 éves Jane Goodall az amerikai Képviselőház tudományos és technikai bizottsága előtt elmondott drámai beszédében kedden. A világhírű brit tudós így akarta érzékeltetni, hogy mekkora veszélyben van az élővilág a Kongó-medencében.

Jane Goodall szerint Kína az oka az amúgy is kritikus helyzetben lévő afrikai őserdők és állatvilág pusztításának. A brit tudós, akinek a 60-as években tett megfigyelései alapjaiban változtatták meg az emberszabású majmokkal kapcsolatos addigi felfogást, azt mondta: Peking folyamatos nyomást gyakorol a Kongó-medencében és annak környékén lévő szegény afrikai országokra. Jane Goodall szerint Kína a koncessziókért cserébe infrastrukturális és egészségügyi támogatást ígér. A tudós szerint a következmények drámaiak, hiszen a Kongó-medencében él az egyébként veszélyeztetett főemlősfajok, a csimpánzok és a gorillák legnagyobb része.

„Az erdőségek pusztítása Kína érdeke, mert fára és ásványércekre van szüksége gazdaságának fűtéséhez. Kína csaknem kimerítette saját természeti forrásait, ezért fordult Afrika felé. Peking rengeteg pénzt, utak és gátak építését kínálja fel a faanyagért, az ásványokért, az olajért” - mondta Jane Goodall a Képviselőház tudományos és technikai bizottságának bizottsága elnökének, Bart Gordonnak.

A tudós reméli, hogy a világgazdasági válság hatására lassul Kína gazdaság növekedése, ami csak jót tesz az élővilágnak. Hozzátette ugyanakkor, hogy a krízis miatt egyre nehezebb pénzt gyűjtenie a munkájához és együttműködésre bírni a helyi kormányokat. Goodall szerint a közép-afrikai élővilág katasztrófájához nagy mértékben hozzájárul a dzsungelhús-kereskedelem, vagyis a vadon élő állatok, különösen a főemlősök kereskedelmi célú vadászata, amit a fakitermelő társaságok ösztönöznek. A tudós szerint gyakran a társaságok szállítják kocsijaikkal a vadászokat a távoli helyszínekre.