Auguszta
-3 °C
2 °C

Öt szakember részesült Jedlik Ányos-díjban

2009.03.13. 12:21

Karácsonyi Béla okleveles vegyész, Kovács Kornél biológus, Ruzsányi Tamás villamosmérnök, Szendrő Péter mezőgazdasági gépészmérnök és Vadász Ágnes okleveles vegyész, informatikus részesült idén Jedlik Ányos-díjban - tudatta a Magyar Szabadalmi Hivatal.

Kimagasló feltalálók

Az elismeréseket pénteken adták át a Magyar Szabadalmi Hivatal budapesti székházában.

A Jedlik Ányos-díjat a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumi évében a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére.

Karácsonyi Béla, az Advopatent Szabadalmi és Védjegy Iroda vezetője, aki több szabadalmazott találmány megalkotásában vett részt, 1961 óta foglalkozik iparjogvédelemmel. Részt vett a magyar vegyipari export szabadalmi és védjegyjogi megalapozásában és az ásványolajadalék-ipar, a növényolaj-feldolgozás, a növényvédő szerek hazai iparjogvédelmi bázisának megteremtésében. A kémia és a rokon szakterületek - gyógyszeripar, biotechnológia, élelmiszer-technológia, mezőgazdasági kémia - szakértőjeként végez szabadalmi ügyvivői tevékenységet.

Kovács Kornél, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára számos kiemelkedő nemzetközi programban végzett szakértői tevékenységet. Kutatási témái közül különös figyelmet fordít a biológiai energiaátalakító rendszerekre: a metán-, hidrogén- és metanoltermelés kérdéseire. Kovács Kornél kilenc szabadalom, illetve szabadalmi bejelentés tárgyát képező találmány megalkotásában működött közre.

Ruzsányi Tamás, a Ganz-Skoda Electric Zrt. műszaki és fejlesztési igazgatójának irányításával több jelentős hazai projekt valósult meg. Ezek egy része a közlekedésben, a BKV járműveinek, valamint a MÁV villamos mozdonyainak és vonalhálózatának áramellátó-, forgalomirányító és hajtásrendszereivel kapcsolatos. A projektek más része meleghengerművek, illetve erőművek számára valósult meg. Ruzsányi Tamás öt jelenleg is érvényben lévő szabadalomban szerepel feltalálóként.

Szendrő Péter, az MTA doktora, a Szent István Egyetem egyetemi tanára, korábbi rektora nevéhez közel félezer publikáció fűződik, és tizenegy hazai, illetve külföldi szabadalom, szabadalmi bejelentés tárgyát képező találmány megalkotásában vett részt. A mérnökképzés korszerűsítése, a tehetséggondozás, az új típusú tudósképzés, az oktatás- és kutatásszervezés területén elért eredményeit számos magas rangú elismerés fémjelzi.

Vadász Ágnes, a Magyar Szabadalmi Hivatal korábbi igazgatóhelyettese, szakmai főtanácsadó munkássága a hazai elektronikus szabadalmi, illetve iparjogvédelmi információszolgáltatás fejlesztéséhez kapcsolódik. Meghatározó tevékenységet fejtett ki a Magyar Szabadalmi Hivatal saját, valamint nemzetközi optikai lemezes kiadványok kidolgozásában. A világ első öt szellemitulajdon-védelmi hivatala között jelent meg 1996-ban a Magyar Szabadalmi Hivatal honlapja, számos ingyenes iparjogvédelmi adatbázist téve elérhetővé. Vadász Ágnes volt a Magyar Szabadalmi Hivatal által 2004 és 2006 között lebonyolított, s a védjegyhamisítás kiszűrését támogató európai uniós projekt hazai koordinátora.