István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Parkinsonos lehet a Google társalapítója

2009.03.13. 10:40 Módosítva: 2009.03.13. 10:41
Miután egy genetikai vizsgálatból megtudta, hogy megjelenhet nála a Parkinson-kór, Sergey Brin úgy döntött, hogy milliókat költ a betegséggel kapcsolatos kutatásokra. Tízezer ember DNS-ét vizsgálják meg.

Sergey Brin, a Google társalapítója több millió dollárt tervez költeni a Parkinson-kórral kapcsolatos kutatásokra, mivel megtudta, hogy génjeiben hordozza a betegség kialakulásáért felelős mutációt.

Olcsóbb vizsgálat

A milliárdos pénzéből indított programban tízezer Parkinson-kóros DNS-ét vizsgálják majd. Az eredményeket összevetik az egészséges emberek DNS-ével és megkeresik a különbségeket, ami a hatásos megelőzés alapja lehet.

Egy génvizsgálat 620 dollárba kerül a DNS-elemzésre szakosodott 23andMe-nél (a mintából 105 különféle kórra lehet következtetni), Brin millióinak hála azonban az alanyoknak mindössze 18 dollárt kell majd fizetniük a tesztért. Azért nem lesz ingyenes, hogy csak azok jelentkezzenek, akik valóban érdeklődnek és hajlandók együttműködni, mindenesetre a tízezer ember tesztjére költendő 4 millió dollárból 3,9 milliót átutalt a Google. A jelentkezőket a Parkinson Intézeten és a Michael J. Fox alapítványon keresztül toborozzák majd.

A cél, hogy megtalálják azt a DNS-kombinációt, ami sokkal gyakrabban fordul elő a parkinsonos embereknél, mint azoknál, akik mentesek a betegségtől. A mintaadókat kikérdezik életmódjukról is, hogy kiderüljön, milyen környezeti tényezők tudnak hozzájárulni a betegség kialakulásához. A nyert információk alapján már el lehetne kezdeni dolgozni a hatásos megelőzésen.

Kockázatos gének

Brin előtt már jó ideje nem titok, hogy esélye van a Parkinson kialakulására. Anyjánál megjelent a kór, és amikor tavaly elvégeztette a genetikai tesztet a 23andMe-nél, kiderült, hogy az LRRK2 génjében kimutatható egy mutáció, ami miatt 20-80 százalékos a kockázata a Parkinson megjelenésének. Brinnek a közelmúltban gyermeke is született és bár tavaly decemberben elvégeztették a tesztet, még nem kapták meg az eredményt.

"Nagyon fontos, hogy minél többet megtudjuk erről a kórról már csak Brin és a gyermekünk miatt is" - mondta Anne Wojcicki, a Google társalapítójának felesége.

Brin szerint óriási áttörést lehet elérni, ha sikerül pontosan feltérképezni, hogy milyen genetikai és környezeti okok vezetnek el a betegség kialakulásához. "Önmagában nézve nem sokat lehet kiolvasni a génjeinkből, összegyűjtve a tapasztalatokat azonban óriási segítségünkre lehetnek" - mondta.

Az eredményeket publikálják, és szabadon hozzáférhetővé teszik más kutatóknak.