Előd
9 °C
17 °C

Az ultraibolya fény fékezi a TBC terjedését

2009.03.17. 13:25
Az ultraibolya fény akár 70 százalékkal is csökkentheti a tuberkulózis bacilus terjedését a kórházakban és várószobákban, derül ki egy friss brit tanulmányból. Az UV-fény még a gyógyszerre ellenálló veszélyes TBC-törzseket is semlegesíti.

Roderick Escombe-nak, a londoni Imperial College egyetem kutatójának vezetésével a TBC-bacilusok tengerimalacokra való átterjedését vizsgálták. A kísérleti állatokat három csoportra osztották, az egyik uv-fénynek volt kitéve, a másikat negatívionos légtisztítóval ellátott zárt helyiségben tartották, a harmadik volt a kontrollcsoport.

Az UV-lámpával megvilágított csoportban az állatoknak csak 9,5 százaléka kapta el a betegséget, az ionizátoros csoportban 14 százalék, a kontrollcsoportban viszont egyharmada lett beteg. Az ultraibolya fény fertőtlenítő hatása ismert, üres orvosi szobákat és műtőket nagy intenzitású UV-vel fertőtlenítenek.

A kutatók megjegyzik, hogy az UV lámpákat megfelelő magasságban kell elhelyezni, hogy az embereket ne érje túl sok ultraibolya fény. A lámpákat ventillátorokkal kell kiegészíteni, hogy a levegő állandó mozgásban legyen. Így a kezelt levegő lefelé áramlik, ahol az emberek tartózkodnak, az esetleg megfertőződött levegő pedig felfelé az UV-lámpához.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon évente több mint 9 millió ember fertőződik meg TBC-vel, közülük 2 millió hal meg, főleg a szegény országokban. A TBC-bacilusok a levegő apró vízcseppjein terjednek. A fertőzés különösen kórházakban, börtönökben, menedékhelyeken magas. A tanulmány a PLoS Medicine című tudományos lapban jelent meg.