Egészen kicsi, húsevő dinoszauruszt találtak

2009.03.17. 12:26
Képzeljen el egy legalább annyira erőszakos velociraptort, mint amilyet a Jurassic Park című filmben látott, ami viszont csak akkora, mint egy modern kori csirke. Ilyet találtak kanadai tudósok Észak-Amerikában.

„Feltehetően mindent levadászott, amit méretéből adódóan csak tudott - rovarokat, emlősöket, kétéltűeket és még az is lehet, hogy a bébidinoszauruszokat sem kímélte" - mondta Nicholas Longrich, a University of Calgary kutatója.

Az apró raptor csontjait egy olyan leletcsoportban fedezték fel, ami egy 25 évvel ezelőtti ásatásról származik, és eddig egy múzeum raktárában porosodott, jelentette be Longrich és kollégája, Philip J. Currie kedden.

Hasonló, kis méretű dínókat találtak tavaly Kínában, és azok tanulmányozása segített az észak-amerikai lelet értelmezésében, írja a Reuters. „Nehezen ismertük fel, hogy ez egy új faj, mert a lelet beletokosodott egy sziklába. A csípőcsontjából állapítottuk meg, hogy nem fiatal, hanem kifejlett, felnőtt egyedről van szó" - mondta a büszke Longrich.

Az eddigi legkisebb, húsevő dinoszaurusz farkasméretű volt, ezt Észak-Amerikában találták. Az új egyed a Hesperonychus elizabethae nevet kapta, egy kanadai paleontológus, Elizabeth Nicholls után. A Hesperonychus nyugati karmot jelent, ami az állat második lábujján lévő, sarló alakú kinövésre utal.  • Hírek
  • Hírek