Szilárda
0 °C
6 °C

Járványszerűen terjed a HIV-fertőzés Washingtonban

2009.03.17. 12:58
Néhány afrikai államnál is gyorsabban terjed a HIV-fertőzés az amerikai fővárosban. Az AIDS betegséget okozó fertőzés a leginkább a fekete férfiakat és a 40-49 éves korosztály tagjait érinti.

Az ENSZ és a CDC, amerikai járványügyi központ adatai szerint az amerikai fővárosban az utóbbi időben a legkevesebb három százalékkal nőtt a HIV-fertőzöttek száma, de néhány orvos szerint még ennél is nagyobb arányú, akár öt százalékos is lehet a növekedés, írja a BBC.

"Washington körzetben majdnem minden társadalmi és életkori csoportban jelentős a járvány" - állítja a beszámoló.

A jelentés szerint a 40-49 év közöttiek 7,2 százaléka, az 50-59 éveseknek pedig 5,2 százaléka kapta már el az AIDS betegséget okozó fertőzést. A kór a fekete férfiak 6,5 százalékát támadta meg, a spanyolajkúak közt 3, míg a fehér férfiak közt 2,6 százalékos az arány. A fertőzés továbbra is leginkább a homoszexuális férfiak közt terjed, akiket az intravénás droghasználó heteroszexuálisok követnek.

A Whitman-Walker HIV-klinika vezető orvosa a BBC-nek azt mondta, a helyzet még a beszámolóban közölt adatoknál is rosszabb lehet. "Amikor a körzet nagyobb populációját tesztelték, ötszázalékos növekedés látszott, és a legtöbb embert még nem is szűrték. Véleményem szerint az adatokra hatással lehet, hogy a washingtoni HIV/Aids-hatóságnak új vezetője van, aki sikerrel buzdította a lakosságot szűrésre és sokakról csak most derült ki, hogy HIV-pozitívak" - mondta Dr. Raymond Martins.

A beszámoló arra is kitér, hogy a polgármesteri hivatal háromlépcsős stratégiát dolgoz ki a járvány megfékezésére: ingyen óvszerekkel, tűcsere programmal, a fertőzöttek támogatásával és a szűrés népszerűsítésével.