Auguszta
-3 °C
2 °C

Mogyoróevéssel megszüntethető a mogyoróallergia

2009.03.17. 10:40 Módosítva: 2009-03-17 10:47:51
Apránként növelt napi adaggal ki lehet alakítani a földimogyoró iránti toleranciát allergiás gyerekekben - erre a következtetésre jutott egy amerikai kísérlet. A módszer elvezethet az életveszélyes mogyoróallergia gyógyításához.

Az arkansasi Duke Egyetem kutatói 33 kisgyereken próbálták ki a fokozatos immunizálást. Első lépésben a gyerekek egyetlen mogyorószem ezredrészét kapták. Az adagot nap mint nap fokozatosan emelték, és 8-10 hónappal később a gyerekek egy része már 15 szem mogyorót is meg tudott enni naponta.

Egyre több mogyorót etettek velük

A kúra elején a gyerekeknél egyetlen szem földimogyoró egyhatoda is kiváltotta az allergiát. Félévvel később 13-15 szem kellett a reakcióhoz. A kísérleti csoportból 5 gyerek két és fél év után teljesen immunissá vált a mogyoróra, és ma már korlátlanul eszi - más amerikai gyerekekhez hasonlóan - a mogyoróvajas kenyeret. Az immunitást allergológiai teszt is igazolta rajtuk.

Viszont 4 gyereket ki kellett tenni a kísérleti csoportból, mert szervezetük semmiképpen sem tolerálta a mogyorót. A kutatók azonban óva intik a szülőket, hogy maguk próbálkozzanak a fokozatos hozzászoktatással. Az orvosi kísérletek ugyanis nem otthoni körülmények között folynak, hanem szigorú kórházi ellenőrzés alatt. Ezen kívül vannak olyanok, akiknek túl erős a mogyoróallergiájuk, és ők nem kezelhetők.

Nyomokban mogyorót tartalmaz

Akinél megállapították az ételallergiát, annak kerülni kell az adott ételt, mondják a kutatók. A mogyoróallergiás kezelésről az orvosoknak előbb ki kell mutatniuk, hogy ártalmatlan, és hogy a terápia eredménye hosszú távú.

Az ígéretes kísérletről egy hét végi allergológiai konferencián számoltak be a kutatók. Az Egyesült Államokban mintegy 4 millió ember szenved ételallergiában, amelyre a tudomány mai állása szerint nincsen kezelés. Évente 150 ember hal meg Amerikában az ételallergia miatt, az esetek csaknem felében a földimogyoró a felelős. Az ételallergiás gyerekek száma 2006 és 2007 között 18 százalékkal nőtt.