Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Ötmillió éves, fiatalító baktériumot találtak

2009.03.17. 14:04
A kutatók ősi Viagrának nevezik a baktériumot, ami különösen az idős, legyengült egéregyedekre volt látványos hatással: felbátorodtak, aktívabbak lettek, izmaik megerősödtek és nőtt szellemi, valamint szexuális aktivitásuk.

A sokat ígérő kísérletről Anatolij Bruskov professzor, a tyumenyi kutatóintézetben folyó kísérlet vezetője azt mondta, a baktériummal beoltott idősebb egereknél láthatóan fokozódott a fizikai, szellemi és szexuális aktivitás, és néhány nőstény olyan korban szült utódokat, amely az embernél mintegy 70 évnek felel meg.

Fiatalító elixír

Az intézetben történelemelőtti Viagrának nevezik a baktériumot, és a tudósok Bruskov elmondása szerint valóban feltételezik, hogy meg tudja hosszabbítani az emberek szexuális aktivitásának idejét, és talán meg is tudja fiatalítani a szervezetet.

A baktériumot egy mamut maradványainak feltárása közben találták a jakutföldi Aldan folyó mellett, az úgynevezett Mamuthegyen, amelynek azért ez a neve, mert nagyon sok maradványt találnak ott mamutoktól, kardfogú tigrisektől, gyapjas orrszarvúaktól, barlangi oroszlánoktól.

A maradványokat, akárcsak a gyakorlatilag halhatatlan csodabaktériumot, egy húszezer évvel ezelőtti hirtelen lehűlés konzerválta, és válaszként a baktériumok olyan biológiai mechanizmust dolgoztak ki, amely megvédi őket a megfagyástól, mondta el Andrej Szubotyin, a biológiai tudományok doktora.

Felmelegített baktériumok

Ezek a baktériumok 3-5 millió évesek, de felmelegedve hajlott koruk ellenére viharosan elkezdtek szaporodni. Ennek láttán jutott az egyik kutató eszébe, hogy be kéne oltani velük egereket, meg kellene nézni, mi történik. A kutatók szerint az ősi Viagra különösen az idős, legyengült egéregyedekre volt látványos hatással: felbátorodtak, aktívabbak lettek, izmaik megerősödtek és nőtt szellemi, valamint szexuális aktivitásuk.

Az első értékelések szerint az oltás mintegy 20 százalékkal hosszabbította meg a laboratóriumi egerek életét, és egészen kimúlásukig megőrizte aktivitásukat: embernél ez azt jelentené, hogy még százéves korában is aktív minden tekintetben, a szexualitásban is - vélik a tudósok, s most azt kutatják, pontosan minek köszönhető az ősi baktériumok e hatása.