Gerzson
-3 °C
2 °C

Megtalálták az ősóceánok csúcsragadozóját

2009.03.18. 11:10 Módosítva: 2009-03-18 11:10:20
A Norvégia északi részén levő Svalbard-félszigeten találták meg annak a 147 millió éves tengeri őshüllőnek a maradványait, amit a kutatók minden idők legfélelmetesebb ragadozójának tartanak bolygónkon.

A szörny a plezioszauruszok rendjébe tartozó plioszauruszok képviselője, az új alfajt egyelőre Predator X-nek nevezték el. Az állat csontvázát húszezer csontból és a koponya épségben maradt darabjából rekonstruálták a paleontológusok, és arra jutottak, hogy a faj kifejlett egyedei 15 méter hosszúak voltak, és 45 tonnát nyomtak. Az állat állkapcsa több mint háromméteres volt, és harminccentis fogak sorakoztak benne.

Az állkapocs modellezése után azt is kiszámolták, milyen erős lehetett az állat harapása. Az eredmény 15 tonnás súlynak megfelelő erő egy négyzetcentiméterre vetítve, ami tízszer nagyobb, mint a ma élő legerősebb harapású állat, a nagy fehér cápa hasonló adata, és négyszeresen körözi le a T-Rex harapásának erejét.

predx

Az ember harapásának ereje egyébként mindössze 80 kilogramm négyzetcentiméterenként. Az egyetlen ősállat, ami a Predator X-szel versenyre kelhet, a Carcharodon megalodon nevű őscápa, ami másfélmillió éve halt ki, és állkapcsának erejét 10-18 tonna/cm2 közé teszik a tudósok. A Predator X viszont hiába volt erős, agya meglehetősen kicsi volt, a felépítése és alakja pedig meglepő módon hasonlít a mai cápákéra.

Az állat sokkal erősebb volt a T-Rexnél. A mérete és az ereje is megvolt ahhoz, hogy simán kettéharapjon egy mai katonai terepjárót - jellemezte a szörnyet Greg Erickson a floridai egyetem kutatója a Canada.com-nak adott interjújában.

Az őskor két legfélelmetesebb ragadozója közti meccs, a T-Rex-Predator X rangadó akkor sem jöhetett volna létre, ha egy időben élnek: a Predator X az ősóceán csúcsragadozója lehetett, polipokkal, halakkal, és más tengeri ragadozókkal táplálkozott. A vízben négy óriási uszonyával hajtotta magát, de a szárazföldre nemigen merészkedett ki. Persze nem kizárt, hogy unatkozó tudósok egyszer lemodellezik a nagy összecsapást, elvégre azt is kiszámolták már tudományos alapon, hogy King Kong lenyomná-e a T-Rexet.