Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A rákbetegek jelentős részét meg lehet menteni

2009.03.24. 15:29
A nők fele, a férfiak harmada túléli a rákbetegséget Angliában - derült ki egy átfogó felmérésből, amely egész Európára kiterjedt. A legkedvezőbb statisztikát Izland tudja felmutatni.

Angliában a mellrákos nők 67,4, a bélrákos férfiak 39,9 és a prosztatarákosok 44 százalékát sikerül tünetmentessé tenni, vagyis a rákos megbetegedések jelentős része immár kezelhető, írja egy onkológiai szaklapban megjelent tanulmány alapján az Inforádió weboldala.

Minden a korai felismerésen múlik, továbbá azon, hogy az egészségügy mennyit hajlandó áldozni gyógyszerekre, állapítja meg a European Journal of Cancer című, onkológiai szaklapban kedden megjelent közlemény, és azt is hozzáteszi, hogy Anglia nem áll az első helyen Európában.

A Betegellátásban Részesülők Angliai Szövetsége szerint nagyszerű dolog, hogy immár egyszerre lehet beszélni rákról és gyógyításról, de elbizakodottságnak nincs helye. Itt van például a rákgyógyszerek kérdése: van olyan gyógyszer, amelyet más európai országokban bevezetett a társadalombiztosítás, de Angliában nem, vagy csak esetlegesen.

A felmérést 1988 és 1999 között rákban megbetegedettek körében végezték, 13,5 millió személy adatait vették figyelembe. A legkedvezőbb gyógyulási statisztikát Izland tudja felmutatni, ahol a rákbetegek 46,6 százaléka tünetmentessé válik. A sorrendben ez után Svájc, Norvégia és Svédország következik. A legkedvezőtlenebb a lengyel rákbetegek helyzete, 23,3 százalékos gyógyulási aránnyal.

A női gyógyultak listáját Franciaország vezeti, Finnország és Svédország előtt. Ahol nyolc-tíz éve bevezették a mellrák szűrővizsgálatokat, kedvezőbbé váltak a gyógyulási adatok.

Míg a rákgyógyítás terén jó hírt hozott ez a hét, most közölt adatok szerint Angliában az utóbbi négy év során nőtt az ekcémás megbetegedések száma, eléri a 6 milliót. Az edinburgh-i egyetem kutatócsoportja szerint a naponkénti fürdés és túlszappanozás fokozza az ekcéma veszélyt, mert a bőr kiszárad és a felhámréteg leoldódik.