Bernadett
0 °C
4 °C

Könnyebb megjegyezni a rossz viccet, mint a jót

2009.03.24. 08:24
A jó viccek váratlan csattanójuk miatt szórakoztatóbbak, ám nehezebben jegyezhetők meg, mint a gyenge tréfák - állítja egy amerikai kutató.

Robert Provine, a Marylandi Egyetem pszichológusprofesszora szerint, aki a nevetés természetrajzáról ír könyvet, a jó vicceknek csupán a poénját jegyezzük meg, ám kevéssé emlékezünk arra, hogy miként vezették fel a csattanót. Ezzel szemben a gyenge vicceket a kiszámíthatóság jellemzi, előre meg tudjuk mondani, hogy mi következik, ezért könnyűszerrel képesek vagyunk megjegyezni őket - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

"Ha valaki felsorol néhány virágnevet, például a rózsát, nárciszt, petúniát, majd a végén odabiggyeszti, hogy tégla, utóbbira emlékezünk majd, mert váratlan volt a fordulat. Ám lehet, hogy a virágokat már nehezebben csalogatjuk elő memóriánkból" - magyarázta Robert Provine professzor.

Kollégája, Daniel Schacter, a Harvard Egyetem pszichológiaprofesszora, A memória hét bűne című könyv szerzője szerint egy vicc a finom nüanszok és az időzítés révén működik, ezért oly nehéz visszaemlékezni rá.

Ricky Gervais brit komikus szerint is nehéz megjegyezni a jó vicceket. "A viccek ugyanúgy működnek, mint a bűvészek trükkjei - csupán a végeredmény ragad meg, de közben elfeledjük, hogy a +mágus+ előzőleg mit is művelt kezeivel" - magyarázta.