Ágnes
-1 °C
2 °C

Látszik az agyban a depressziós hajlandóság

2009.03.24. 14:08
Azoknak az embereknek, akiknél nagy a depresszió kifejlődésének családi kockázata, kevesebb az agyi kéregállománya a jobb oldalon, azon a részen, ahol az Alzheimer-kórnál is hiány mutatkozik.

28 százalékos elvékonyodást jelzett a szkenner a jobboldali kéregállományban azoknál az embereknél, akik családtörténetében depresszió fordult elő.

Az Egyesült Államok tudományos akadémiájának lapjában (PNAS) megjelent tanulmányban 131, hat és 54 év közötti ember agyfelépítését elemezte Bradley Peterson, a Columbia Egyetem orvosi központjának munkatársa és kutatócsoportja. Peterson elmondta, hogy az agykéreg jobboldali elvékonyodását csak a depresszióra való családi hajlammal tudták kapcsolatba hozni. Az éppen depressziós embereknél ugyanezt az agyi különbséget tapasztalták.

"Mivel a korábbi biológiai vizsgálatok viszonylag kis számú emberre vonatkoztak, akik már depressziósak voltak, megállapításaik nem adhattak választ arra, hogy ezek a különbségek a depresszió okai vagy következményei" - magyarázta Peterson. A kutató úgy véli, a jobb oldali agykéreg elvékonyodása azáltal növelheti a depresszió kockázatát, hogy rontja az egyén képességét, mellyel a többi ember szociális és érzelmi jeleit értelmezi.

Az emlékezetet és a figyelmet felmérő teszteket is végeztek a tanulmányban résztvevőkkel. Ezekből arra a következtetésre jutottak, hogy minél kevesebb volt az agyi kéregállománya valakinek, annál gyengébben teljesített mind a memória-, mind a figyelemteszteken.

Peterson szerint eredményeik azt jelzik, hogy a figyelemhiány kezelésére alkalmazott stimulálószerek hasznosak lehetnek egyes páciensek depressziójának kezelésében is.