Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Négy új fajt, köztük egy emlőst találtak Peruban

2009.03.24. 12:30
Az új emlős, az akodon nemzetségbe tartozó egér kizárólag 2800 méter feletti magasságban fordul elő, de még 4700 méter magasan is megtalálták a Fehér-Kordillerákban.

A felfedezések 2005 és 2008 között, Ancash tartomány magashegységi erdeiben, Limától mintegy négyszáz kilométerrel északra történtek.

A többi faj egy, az aggófüvek (Senecio) nemzetségébe tartozó növény valamint két rovarfaj. Az újonnan felfedezett állatok állítólag nagy szerepet töltenek be a magashegységek különösen érzékeny ökoszisztémáinak stabilitásának megőrzésében - ezért a kutatók védetté is kívánják nyilváníttatni őket.

Az parányi rágcsáló például arról gondoskodik, hogy bizonyos rovarfajok ne szaporodjanak túl, továbbá nagy részt vállal a különböző magok terjesztésében is.

A Senecio sanmarcosensis elnevezésű aggófű a Magas-Andok hegyi lápjainak részét képezi. A növényt csupán három helyen találták meg, minden alkalommal 4500 méter felett, így szélsőségesen ritkának számít. Ezért indokolt esetében a veszélyeztetett besorolás, és a túllegeltetés, égetéses erdőirtás és bányászat előli védelem. Májustól júniusig virágzik. A hegyi lápok fontos víztározók és megszűrik a mélyebben fekvő területek ivóvizét.

A két bogár az Eriopis canrash és a Cycloneda andresii tudományos nevet kapta. Többek közt levéltetvekkel és atkákkal táplálkoznak, így akadályozván meg azok tömeges elszaporodását, megóvva ezzel a hegyi parasztokat a betakarítási veszteségektől.