Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Triceratopsbandát találtak

2009.03.26. 10:10
Amerikai paleontológusok fiatal triceratopsok maradványait találták meg, az eddigi leletekkel szemben egy helyen több állatra leltek. A kutatók szerint elképzelhető, hogy csak fiatalkorukban bandáztak a dínók.

A három fiatal dinoszauruszt Montana államban találták, meg, az állatok valószínűleg vizes vagy mocsaras területen pusztultak el, mindannyian egyszerre. A hatvanhatmillió éves csontmaradványok bizonyítékul szolgálnak arra, hogy ennek az őslényfajnak a képviselői süldő korukban csapatokban járták a vadont – írja a LiveScience.

A triceratopsok a ceratopidák családjába tartozó, növényevő dinoszauruszok voltak, a kréta kor végéig gazdagították a földi faunát. A mostani lelőhelyen több ilyen állattól találtak csontokat, míg a korábbi ásatások során kizárólag magányos csontvázakat fedeztek fel. A triceratops az egyik legjobban ismert dinoszauruszfaj, több mint ötven példány maradványát tárták fel eddig a kutatók. Éppen ezért eddig bizonyítottnak számított természetük antiszociáls jellege, vagyis hogy elkerülték a saját fajtájuk társaságát. Az új felfedezés azonban cáfolja ezt a korábbi meggyőződést, a most megtalált őslények maradványai azt sugallják, hogy a háromszarvú triceratopszok közül legalább a fiatalok biztosan társasági lények voltak, bár a viselkedést elég nehéz megállapítani pusztán fossziliákból.

„A fiatal dinoszauruszmaradványok feltárásainál ismétlődő jelenség, hogy együtt találják meg őket. Ez azt jelzi, hogy ezek az állatok összegyűltek. Elképzelhető, hogy nem mindegyik faj tett így, ez nehezebben feltárható jellegzetessége a viselkedésüknek. Nem észlelhető ugyanakkor a madaraknál és a krokodiloknál, amelyek a dinoszauruszok közeli leszármazottai” – mondta a leletet kommentálva Stephen Brusatte, a Columbia Egyetem doktorandusza, aki kutatását az Amerikai Természttörténeti Múzeumban végzi.

A lelőhelyet 2005-ben fedezte fel Helmuth Redschlag önkéntes, és mint a Simpsons sorozat nagy rajongója, Homernek nevezte el a területet. Úgy tűnik, a lelőhelyen legalább három triceratops pusztult el egyszerre, talán egy áradásban, mivel ezt a területet az őskorban folyók, csatornák keresztezték. „Fogalmunk sincs, miért voltak csapatban, és mennyi időt töltöttek együtt. A hordába rendeződés védelmet jelenthetett számukra, de úgy gondoljuk, mégsem az egész idejüket töltötték együtt” – fogalmazott Joshua Matthews, a projekt vezetője. A terület feltárása folyamatos, a kutatók újabb hasonló fosszíliák előkerülésében reménykednek.