Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Túl sok sót esznek az amerikaiak

2009.03.27. 15:40 Módosítva: 2009-03-27 15:42:36
Csökkenteniük kellene az amerikaiaknak a sófogyasztást, különben egyre többen szenvednek majd a magas vérnyomástól, valamint a szív-, és érrendszeri megbetegedésektől.

Tízből hét amerikainak kellene csökkentenie sófogyasztását, de nagyon kevesen teszik meg a Betegségellenőrző és -megelőző Központ (CDC) csütörtökön nyilvánosságra hozott legújabb tanulmánya szerint.
Megközelítőleg 145 millió amerikai lakos érzékenyebb az átlagnál a sóra: ebbe a körbe beletartoznak a magas vérnyomásúak, az afro-amerikaiak és a 40 év felettiek. Nekik a napi megengedett mennyiség kétharmad teáskanálnyi lenne, de tízből csak egy ember fogja vissza erre a szintre a fogyasztását.

A nátrium a sóval kerül az emberi szervezetbe, és elengedhetetlen szerepet játszik a folyadékháztartás és a vérnyomás szabályozásában. Túlzott mennyiségben azonban növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, ami szívpanaszokhoz és szívinfarktushoz is vezethet. Az USA-ban a bekerülő só 80 százaléka a sok csomagolt és feldolgozott élelemből és az éttermekben elfogyasztott ételből származik.

A sófogyasztás mértékének csökkentése kiemelt szerepet kapott az egészségügyi kampányokban. Az Amerikai Szív Társaság és több tucat egyéb szervezet megpróbálja meggyőzni az élelmiszergyártókat és a kínai éttermeket, hogy a következő tíz évben több mint ötven százalékkal csökkentsék termékeik sótartalmát.

Sonia Angell, New York állam egészségügyi minisztériumának képviselője szerint a mostani tanulmány értékes információkkal szolgál: kiderül, hogy mind az egészséges, mind a veszélyeztetettebb csoportba tartozó emberek - a lakosság 69 százaléka - a megengedett sómennyiség közel kétszeresét veszik magukhoz naponta. Az egészséges mennyiség 1500 milligramm lenne.

Az összehasonlító egészségügyi kutatás kérdőívekkel, étrendek tanulmányozásával és orvosi vizsgálatokkal dolgozott. 1999 és 2006 között összesen nyolcezren vettek részt a felmérésben.