Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Vezércikkben tiltakozott a Lancet a pápa kijelentése ellen

2009.03.28. 09:52 Módosítva: 2009.03.28. 09:54
Vezércikkben tiltakozott XVI. Benedek pápának az óvszerhasználatról tett félrevezető kijelentése ellen a világ egyik legtekintélyesebb orvostudományi folyóirata, a Lancet pénteken.

A lap szerkesztői felszólították a katolikus egyházfőt, hogy vonja vissza az immunrendszert elpusztító AIDS-szel kapcsolatban Afrikában hangoztatott állítását, miszerint az óvszerek osztogatása nem segít, hanem ellenkezőleg, súlyosbítja a járványt.

Emberek millióinak egészségére lehet végzetes következménye annak, ha egy befolyásos személyiség, legyen az vallási vagy politikai vezető, hamis tudományos állítást tesz. Ezért a nyilvános kijelentést vissza kell vonni, vagy helyesbíteni kell. Amikor a pápa azt mondta, hogy az óvszer elmélyíti az AIDS problémáját, akkor meghamisított egy tudományos ismeretet azért, hogy népszerűsítse a katolikus doktrínát az ügyben - írta a lap.

A pápai kommentár vihart kavart egészségügyi illetékesek és politikusok körében is, akik ezt az álláspontot a valóságtól távol esőnek, tudománytalannak és veszélyesnek ítélik. Az egyház azt tanítja, hogy a házastársak hűsége vagy az önmegtartóztatás a legjobb módszer az AIDS elkerülésére. A Vatikán azt is állítja, hogy az óvszer használata kockázatos viselkedésformákhoz vezethet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!