Auguszta
-4 °C
2 °C

Őssejtterápiát használnának a mellplasztikában

2009.03.30. 20:01
A mellrákban szenvedő nők egy részét az orvosok csak a beteg testrész eltávolításával tudják megmenteni. Ez az amputációs eljárás később komoly problémát okoz a gyógyult betegeknek, ez motiválta a London Breast Institute szakembereik arra, hogy őssejtterápia segítségével újranövesszék a hiányzó testrészt.

A terápia során a hason vagy a combon lévő felesleges zsírpárnákból őssejteket nyernek ki, és ezek segítségével növelik a mell szövetét. Nagy-Britanniában már tesztelik az eljárást olyan nőkön, akiknek el kellett távolítani a mellét. Egy ettől független vizsgálat pedig egészséges nőkön teszteli a technológiát.

Kefah Mokbel professzor, a Londoni Breast Institute konzultánsa, a kutatás irányítója tíz pácienst kezel májustól. "Ez egy nagyon érdekes újdonság a mellsebészetben. Az ilyen módon kezelt mellek sokkal természetesebbnek hatnak, hiszen eredeti szövetekről van szó. Az implantátumok idegen testnek számítanak: előfordulhatnak kellemetlen mellékhatások, és időnként cserélni is kell őket. Ha kilyukadnak, komoly gondot okozhatnak" - Mondta Mokbel.

Az őssejtterápia bár a mellméretet növeli, feszességet nem fog eredményezni. Mokbel professzor úgy gondolja, hogy egyelőre csak kissebb méretváltozást tudnak elérni, de a következő kutatás már a a növekedés hatékonyságára is figyelemmel lesz. "Optimisták vagyunk, de nem tudjuk megmondani pontosan, hogy milyen mértékű növekedést tudunk majd elérni. Ez valószínűleg a beültetendő őssejtektől is függ." - Mondta Mokbel.

Az őssejteket a páciensek felesleges testzsírjából nyerik ki, majd néhány hónapig másfajta zsírokkal együt tárolják őket, mielőtt befecskendeznék a betegekbe. Ez után újabb néhány hónap szükséges, amíg a mell eléri a kívánt méretet.

Mostanáig, ha zsírszövetet ültettek be a mellbe, a sebészeknek komoly fejfájást okozott az új szövet megfelelő vérellátásának biztosítása. Ebben a kutatásban azonban kétszer annyi őssejtet ültetnek be, így remélhetőleg ez az új technológia elősegíti a véredények kialakulását is a kérdéses területen, amelyek segítik a vér áramlását.

Mokbel biztos a terápia biztonságosságában, és abban is, hogy legalább harminc ilyen műtét után a London Breast Institute már egészséges nőkön is végez majd ilyen, kozmetikai célú beavatkozást.

Az egészséges nőkön végzett őssejtterápia sokat vitatott téma. Orvosi testületek arra figyelmeztettek, hogy veszélyes addig pusztán kozmetikai céllal alkalmazni, amíg a rákos betegeken végzett kísérletek nem igazolták az eljárás biztonságosságát és hatásosságát. A kezelés még nem számít rutinbeavatkozásnak.

Eva Weiler-Mithoff, a Glasgow-I Canniesburn kórház tanácsadó sebésze, aki a kutatás egyik vezetője, nem gondolja, hogy a rák során deformitást elszenvedett nőknek kifejlesztett technológia egészségeseknek is ajánlott, még annak ellenére sem, hogy a kutatás eredményei egyébként lenyűgözték.

Szerinte míg a rákból felgyógyult nők gyakran járnak orvosi ellenőrzésre, a kozmetikai okból kezeltek nem tennék ugyanezt, ezért sokkal több komplikáció alakulhatna ki náluk.