Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Megtalálták a gyermekkori leukémia kiváltóját

2009.04.01. 14:45 Módosítva: 2009-04-01 14:47:48
Tudósok azonosították azt a molekulát, ami gyermekkori leukémiát okozhat. Az emberi test teljesen hétköznapi fertőzések határára kezdi termelni a súlyos betegséget kiváltó TGF-molekulát.

A leukémiától szenvedő betegben elszaporodnak a fehérvérsejtek, megtámadják a csontvelőt, és emiatt a test nem képes elegendő normális vérsejtet termelni.

A kutatók korábban azonosítottak egy genetikai mutációt is, ami két gén fúziójával jön létre, már az anyaméhben. Ennek a hatására éretlen leukémiás sejtek jönnek létre, amik felhalmozódnak a csontvelőben, és csendes időzített bombaként akár 15 éven át megbújnak a gyermek szervezetében.

Kutatások szerint minden századik újszülött csecsemőben megtalálható ez a genetikai mutáció, de csak minden tízezredik gyermekben alakul ki a hatására leukémia. Ebből arra következtettek a tudósok, hogy valamilyen külső tényező alakítja át az éretlen leukémiás sejteket káros ráksejtekké.

A legfrissebb tanulmány szerint a TGF-molekula lehet ez a külső tényező. A molekula ugyanis jelentősen felgyorsítja az éretlen leukémiás sejtek osztódását, ami megnöveli a leukémia kialakulásának a veszélyét.

A felfedezésnek hála az orvosok megvizsgálhatják, hogy egy fertőzésre adott szokatlan immunválasz miként befolyásolja a leukémia kifejlődését, és talán a megelőzésre is találnak majd megoldást. Bár a fertőzés nyilvánvalóan csak az egyik kiváltó ok, a most bejelentett felfedezés alapján nagy szerepe lehet a gyermekkori leukémia kifejlődésében, írja a BBC.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?