Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Óriásoroszlánt találtak

2009.04.01. 14:30 Módosítva: 2009-04-01 14:34:49
Oxfordi kutatók szerint 13 ezer évvel ezelőtt óriás oroszlánok riogatták a mai Nagy Britannia, Európa és Észak-Amerika lakóit.
lion1

Hatalmas vadmacskacsontokat - koponyát és lábszárcsontokat - találtak brit régészek, amelyek alapján először jaguárra vagy tigrisre gyanakodtak, de a DNS-elemzés egyértelművé tette, hogy egy gigantikus oroszlánról van szó. Az egyedek 25 százalékkal nagyobbak voltak, mint a mai afrikai oroszlán és a lábuk is sokkal hosszabb volt, írja a BBC. Valószínűleg jeges tundrán éltek mamutok, óriás szarvasok, kardfogú tigrisek társaságában és kitartóan üldözték zsákmányukat. A mai vadállatok inkább kilesik áldozataikat, ezek az ősi, nagyméretű vadak azonban hatalmas távolságokat tettek meg a prédáért.

Sörény nélkül?

Az oxfordi kutatócsoport korábban összegyűjtött európai és észak-amerikai leleteket elemzett. „A mai oroszlánok óriás-változatairól van szó, amelyek lába a kitartó szaladgáláshoz adaptálódott. Ezek az ősi oroszlánok a maiakhoz genetikailag nagyon hasonlóak. A barlangrajzok szerint az oroszlánok falkákban jártak és az amúgy nagyon valósághű ábrázolásokon a hímeknek nincs sörénye" - mondta Dr. Ross Barnett, az Oxford Egyetem zoológia tanszékének kutatója.

lion2

Németországi barlangrajzokon félig ember-félig oroszlán lényeket is találtak, amelyből arra következettek a kutatók, hogy az ősemberek tisztelték, félték az oroszlánt. A kutatócsoport szerint a leletek a pleisztocénből származnak (1.8 millió évvel ezelőttől tízezer évvel ezelőttig tartó földtörténeti kor) és két fő csoportba oszthatóak: az amerikai oroszlánok Észak-Amerikában, a barlangi oroszlánok pedig Észak-Európában, Oroszországban, Alaszkában élhettek.

Kihaltak sajnos

Az óriás oroszlánok körülbelül 13 ezer évvel ezelőtt sok egyéb fajjal együtt haltak ki: „Szerepet játszhatott a klímaváltozás, de az ember is. Ha az utóbbi forgatókönyvet vesszük alapul, akkor az ember feltehetően nem a prédát, hanem magát az oroszlánt ölte le. A kihalás egy máig megoldatlan tudományos rejtély" - mondta Dr. Barnett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!