Albert, Lipót
2 °C
12 °C

VIII. Henrik hízásáról árulkodnak a páncéljai

2009.04.02. 14:03
VIII. Henrik díszes páncéljait mutatják be Londonban az angol uralkodó trónra lépésének 500. évfordulója alkalmából. A páncélok a király sportimádatáról, a hadviselés iránti érdeklődéséről, és a növekvő derékbőségéről tanúskodnak.

Pénteken nyílik meg a Towerben a Henry VIII: Dressed to Kill (VIII. Henrik gyilkoláshoz öltözve) című tárlat, és egészen jövő év január 17-ig látható lesz. A kiállítási tárgyak egy része a Királyi Fegyvertárból származik, másokat külföldről kölcsönöztek, hogy árnyalt képet fessenek VIII. Henrik uralkodásáról, akinek a modern hadviselés és hadi technika iránti érdeklődése hosszú időre megszabta a történelem menetét.

"Henrik a divat és a művészet élvonalában volt" - mondta Thom Richardson, a Királyi Fegyvertár keleti és páncélgyűjteményének vezetője. A király hiú volt és rendkívül gazdag, de igazi európai uralkodónak akart látszani.

A páncélok mérete alapján a kiállítás szervezői kiszámították VIII. Henrik derék- és mellbőségét. Az uralkodó 23 éves korában 88 centiméteres derékbőséggel rendelkezett, mellkasának körfogata pedig 105,5 centiméter volt. Negyedszázaddal később ezek az értékek 129,5 és 138 centiméteresek voltak.

A tárlaton látható VIII. Henrik gazdagon díszített ezüstözött páncélja, amit 1515-ben készítettek, ahogy az öt évvel későbbi is, amit 1520-ban az angol és francia udvar közötti lovagi tornán viselt a király. Ugyancsak látható VIII. Henrik valószínűleg utolsó páncélja, amit 1544-ben kapott ajándékba.

Sportboltba járt

VIII. Henrik több számban ringbe szállt az 1520-as tornán, így a lovas dárdaöklelő versenyben, az íjászatban, a birkózásban és a gyalogos küzdelemben, mégpedig váltakozó sikerrel. A korabeli krónikák szerint az uralkodó olyan erővel vívott, hogy fegyvere szikrát csiholt az ellenfél páncéljából.

A kiállított tárgyak között látható az egyik legkorábbi futball-labda. A XVI. századi labdát malac hólyagjából készítették, majd bőrrel vonták be. Henrik a saját költségén szerzett be egy pár futballcipőt, és 4 shillinget, mai áron 100 fontot (33 ezer forintot) fizetett értük.

VIII. Henriket a sport iránti szeretete sokszor veszélybe sodorta. Így történt ez 1525-ben, amikor sólyomvadászat közben rúd segítségével akarta átugrani a vizesárkot, de végül fejjel a sáros vízben landolt. A király sportolói karrierje 44 éves korában ért véget, amikor egy lovagi tornán, a lovas dárdaöklelő versenyben akkorát esett, hogy a szemtanúk csodának tartották, hogy egyáltalán túlélte.

Az uralkodó azonban nem csupán lovagi tornákon és vadászatokon múlatta az időt. Legalább ennyi időt szánt az ország védelmének, és mai áron számított 1 milliárd fontot költött új fegyverzetek kifejlesztésére, a hadsereg kiépítésére és felfegyverzésére. Újításainak köszönhetően győzte le az angol flotta a spanyol Armadát 1588-ban, 41 évvel az uralkodó halála után" - mondta Thom Richardson.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?