István, Vajk
17 °C
34 °C

VIII. Henrik hízásáról árulkodnak a páncéljai

2009.04.02. 14:03
VIII. Henrik díszes páncéljait mutatják be Londonban az angol uralkodó trónra lépésének 500. évfordulója alkalmából. A páncélok a király sportimádatáról, a hadviselés iránti érdeklődéséről, és a növekvő derékbőségéről tanúskodnak.

Pénteken nyílik meg a Towerben a Henry VIII: Dressed to Kill (VIII. Henrik gyilkoláshoz öltözve) című tárlat, és egészen jövő év január 17-ig látható lesz. A kiállítási tárgyak egy része a Királyi Fegyvertárból származik, másokat külföldről kölcsönöztek, hogy árnyalt képet fessenek VIII. Henrik uralkodásáról, akinek a modern hadviselés és hadi technika iránti érdeklődése hosszú időre megszabta a történelem menetét.

"Henrik a divat és a művészet élvonalában volt" - mondta Thom Richardson, a Királyi Fegyvertár keleti és páncélgyűjteményének vezetője. A király hiú volt és rendkívül gazdag, de igazi európai uralkodónak akart látszani.

A páncélok mérete alapján a kiállítás szervezői kiszámították VIII. Henrik derék- és mellbőségét. Az uralkodó 23 éves korában 88 centiméteres derékbőséggel rendelkezett, mellkasának körfogata pedig 105,5 centiméter volt. Negyedszázaddal később ezek az értékek 129,5 és 138 centiméteresek voltak.

A tárlaton látható VIII. Henrik gazdagon díszített ezüstözött páncélja, amit 1515-ben készítettek, ahogy az öt évvel későbbi is, amit 1520-ban az angol és francia udvar közötti lovagi tornán viselt a király. Ugyancsak látható VIII. Henrik valószínűleg utolsó páncélja, amit 1544-ben kapott ajándékba.

Sportboltba járt

VIII. Henrik több számban ringbe szállt az 1520-as tornán, így a lovas dárdaöklelő versenyben, az íjászatban, a birkózásban és a gyalogos küzdelemben, mégpedig váltakozó sikerrel. A korabeli krónikák szerint az uralkodó olyan erővel vívott, hogy fegyvere szikrát csiholt az ellenfél páncéljából.

A kiállított tárgyak között látható az egyik legkorábbi futball-labda. A XVI. századi labdát malac hólyagjából készítették, majd bőrrel vonták be. Henrik a saját költségén szerzett be egy pár futballcipőt, és 4 shillinget, mai áron 100 fontot (33 ezer forintot) fizetett értük.

VIII. Henriket a sport iránti szeretete sokszor veszélybe sodorta. Így történt ez 1525-ben, amikor sólyomvadászat közben rúd segítségével akarta átugrani a vizesárkot, de végül fejjel a sáros vízben landolt. A király sportolói karrierje 44 éves korában ért véget, amikor egy lovagi tornán, a lovas dárdaöklelő versenyben akkorát esett, hogy a szemtanúk csodának tartották, hogy egyáltalán túlélte.

Az uralkodó azonban nem csupán lovagi tornákon és vadászatokon múlatta az időt. Legalább ennyi időt szánt az ország védelmének, és mai áron számított 1 milliárd fontot költött új fegyverzetek kifejlesztésére, a hadsereg kiépítésére és felfegyverzésére. Újításainak köszönhetően győzte le az angol flotta a spanyol Armadát 1588-ban, 41 évvel az uralkodó halála után" - mondta Thom Richardson.