Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkészült a világ legnagyobb lézere

2009.04.03. 15:25 Módosítva: 2009-04-03 15:29:35
A Department of Energy bejelentette, hogy 12 évnyi munka után a világ legnagyobb lézere készen áll a működésre.

A stadion méretű szerkezetet 3,5 milliárd dollárból építették a kaliforniai Livermore-ban, összesen 192 lézersugárból áll a nyaláb, ezek külön-külön is a valaha létrehozott legerősebbek közé tartoznak, mondta el a működtetésért felelős LLNL szóvivője, Bob Hirschfeld.

Akárcsak a Star Wars Halálcsillagjánál, itt is egyetlen pontba fókuszálják a sugarakat, hogy maximális hatást érjenek el. A célpont a hidrogén két megjelenési formája, a trícium és a deutérium lesz egy 10 méteres átmérőjű terem közepén. A lézerek a hidrogént több százmillió Celsius-fokra hevítik fel, aminek hatására elvileg fúziónak kéne létrejönnie – ugyanannak a folyamatnak, amiből a csillagok is nyerik energiájukat.

national-ignition-facility-mega-laser-1

A tudósok már régóta hisznek abban, hogy a fúzió lehet az egyetlen környezetbarát, hosszú távú energiaforrás, mert alapanyaga, a hidrogén szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, és a folyamatnak sincs környezetkárosító mellékterméke. Ráadásul a magok összeolvadásából kinyerhető energia sokszorosa a ma épített erőművekben megszokottnak.

A kutatók abban bíznak, hogy a kísérletek során több energiát tudnak majd előállítani, mint amennyibe a folyamat beindítása került, ami áttörést jelentene a fúziós energetikában. Az összeolvadáshoz ugyanis nagyon magas hőmérsékletet kell elérni, ami komoly energia-befektetéssel jár, és bár tokamak kamrákban már eddig is sikerült fúziót létrehozni, az egyenlet vége mindig negatív volt: nem sikerült energiát nyerni a folyamatból.

Mostanra azonban több ponton is sikerült áttörést elérni. Európában épül az első energiát termelő, már-már erőműre emlékeztető fúziós reaktor, az ITER. Ennek építése körülbelül 12 milliárd dollárt emészt fel, várhatóan a következő évtized közepén kezdi meg húsz évig tartó működését, és alkalmas lesz arra, hogy 500 megawattnyi fúziós teljesítményt adjon le 1000 másodpercen keresztül – elődje, a Jet 16 megawattot állított elő kevesebb mint egy másodpercig.

Más utakon

A lézeres hevítés azonban egészen más megközelítés, mint amilyen a hagyományos atomreaktorokra emlékeztető tokamak-kamrákban alkalmaznak. Ha az ITER egy hagyományos erőmű modern megfelelője, aminek napokig, hetekig kell üzemanyagot égetnie, akkor az amerikai társ sokkal inkább egy robbanómotorra emlékeztet.

Livermore-ban a a deutériumot és a tríciumot néhány nanomásodpercig bombázzák majd az 500 billió wattos lézersugárral. Ez szinte felfoghatatlanul nagy szám: körülbelül ezerszerese az Egyesült Államok energiafogyasztásának. A csak egyetlen pillanatig tartó lézerhullám hatására az erőmű tüzelőanyaga összeomlik, majd felrobban, lényegében egy minicsillagként üzemel a másodperc törtrészéig.

Bár a kísérletek csak júniusban kezdődnek el, valamint 2012-nél előbb várhatóan nem lesznek komolyabb eredmények, az, hogy ezt az óriási teljesítményű lézert sikerült megépíteni, már önmagában mérnöki bravúr.