Szilvia
5 °C
16 °C

Biogázt szellent az áramevő baktérium

2009.04.06. 10:03 Módosítva: 2009-04-06 10:05:56
Egy elektromos árammal metánt előállító baktérium javítja a megújuló energiaforrások megbízhatóságát.

Sok baj van a megújuló energiával, mert nem mindig fúj a szél, éjszaka nem süt a nap, és az ingadozó teljesítményű energiaforrásokat nehéz beleilleszteni az áramhálózatba, aminek pontosan ki kell szolgálnia az igényeket. Egyes tudósok jobb akkumulátorok kifejlesztését vagy az áramhálózat átalakítását javasolják, de a megoldás ennél sokkal egyszerűbb lehet, egy apró baktériumnak hála.

A fölösleges áramot fel lehet zabáltatni a baktériummal, ami szén-dioxid felhasználásával metánt állít elő, amit könnyű tárolni, és el lehet égetni az erőművekben, ha szükség van rá.

Bruce Logan, a pennsylvaniai egyetem munkatársa fedezte fel az új módszert. Az elektrolit cella katódján élő baktérium elektronokat tud felvenni, és az energiával szén-dioxidból metánt gyárt. Az egyetem kutatócsoportja egy Methanobacterium palustre nevű baktérium által uralt vegyes kultúrában fedezte fel ezt a szokatlan viselkedést.

A módszer olcsóbb lehet, mint a korábbi hasonló eljárások, amikben nemesfémeket használnak, írja a New Scientist. Ráadásul elég hatékony, az árammal bevitt energia 80 százaléka visszanyerhető a metán elégetésekor. A szén-dioxid pedig jöhet közvetlenül a fosszilis üzemanyaggal működő erőművekből vagy a légkörből is.

Logan rendkívül optimista, szerinte néhány év alatt beindulhatnak a baktériummal működő metángyárak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?