Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Nem találják az Észak-Írországban lezuhant meteort

2009.04.06. 16:15 Módosítva: 2009-04-06 16:17:31
Az Írország fölött viszonylag ritka a meteor-észlelés. Így érthető a lelkesedés, amit egy mostani meteornak tűnő világító gömb okozott, amit biztonsági kamerák vettek fel. A jelenséget furcsa módon kevesen észlelték, pedig a csillagászok szerint egész Észak-Írországból látható volt, és egyelőre a becsapódott követ sem találják.

Észak-Írországban biztonsági kamerák fényképeztek le egy világító gömböt az éjszakai égen, közölte a BBC. Az eset vasárnap éjszaka 12:20 körül történt, a Donegal és Cork környékéről érkezett jelentések alapján. David Moore, az Írországi Asztronómiai társaság elnöke szerint egész biztosak voltak benne, hogy egy meteorról van szó, ami valahol Írországban landolhatott miután lefényképezték. Elmondása szerint nagyon lelkesek voltak, mikor kiderült, hogy valakinek van felvétele egy meteorról.

"Teljesen nyilvánvalónak tűnt, hogy egy űrből érkezett kődarabról van szó. Arra kértük a szemtanúkat, hogy küldjék el a felvételeiket, hogy kiszámíthassuk a meteor útját, és hogy hol landolhatott." Az eseménynek csak az utolsó pillanatairól maradt fent fénykép. Moore szerint a biztonsági kamerák gyakran vesznek fel robbanásszerű jelenségeket az égen.

"Azt gondoljuk, nyugatról jött, és átrepült egész Írország felett, ami azt jelenti, hogy rengetegen láthatták." Azonban a jelenség pontos magyarázata egyelőre ismeretlen, mert nagyon kevés szemtanú jelentkezett, így minimális információból nehéz megállapítani a kutatóknak, hogy valójában meteort láthattak-e Észak-Írországban.

"Ha több információnk lenne, azt is tudnánk, hova eshetett a meteor, ahogy 1999-ben is kiszámítottuk. Úgy nézhet ki, mint egy megolvadt kő, de valószínűleg nem túl nagy, talán elférne egy bögrében." – tette hozzá Moore.

A legutóbbi észak-írországi meteorészlelés 1999-ben, Carlow felett történt, az előtt pedig csaknem harminc évvel láttak utoljára ilyen jelenséget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!