Hella
16 °C
28 °C

A fiatalkori agyi hiperaktivitás előjele az Alzheimer-kórnak

2009.04.07. 13:25 Módosítva: 2009-04-07 13:28:01
Az Alzheimer-kór rendszerint az időseket támadja meg, komolyan rontva ezzel az életminőségüket. Brit tudósok a betegséget fiatalkori agyi túlműködéses kórképpel hozzák összefüggésbe, amit egy agresszív gén jelenléte okoz. Ha ez valakinél kimutatható, tízszer nagyobb esélye van az Alzheimerre, mint bárki másnak.

Az agy fokozott aktivitása a memóriaközpontban évtizedekkel későbbi demenciát jelezhet elő. Régóta tudott, hogy az ApoE4 elnevezésű gén jelenléte megemeli az Alzheimer-betegség kialakulásának kockázatát. A kutatók most ezt a zavart kötötték össze a hippokampuszban húsz év körüli fiataloknál előforduló hiperaktív jelenséggel.

A tanulmányt a brit Nemzeti Tudományos Akadémia jelentette meg – írja a BBC News. Az Oxfordi Egyetem kutatói azt gondolják, hogy a hippokampusz túlműködése során valamilyen módon elhasználódik az agy ezen területe, és ez okozhatja később az időskori demenciát. Abban reménykednek, hogy ezzel a szűrési módszerrel megtehetik az első lépést a betegség fiatalkori megelőzésére.

Az agresszív ApoE4 gén egyszeres jelenléte az Alzheimer kockázatát a négyszeresére emeli, kettős jelenléte meg tízszeresére. De még így sem betegszik meg a gén minden hordozója. Dr. Clare Mackay kutató szerint a kutatás alkalmas arra, hogy egyszerűen el tudják dönteni, hogy ki veszélyeztetett. "A tanulmány eredményei nagyon érdekesek, de nem állítjuk, hogy az Alzheimer-kór már elkezdett kialakulni ezekben a fiatal, egészséges önkéntesekben" - mondta Dr. Peter Nestor, a Cambridge-i Egyetemen ideggyógyásza.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft