Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Óriásszájú cápa gabalyodott a hálóba

2009.04.07. 19:15
Először 1976-ban egy amerikai tengeralattjáró horgonyára akadt fel egy óriásszájú cápa, azóta a fajnak mindössze 41 példányával találkozott az ember. Most a Fülöp-szigeteknél bukkant fel egy példány, amelyik a halászok hálóján akadt fenn. A tudósok vadul vizsgálják.

A cápák egyik nagyon ritka fajára, egy óriásszájú cápára bukkantak halászok a Fülöp-szigetek keleti partjainál. A Természetvédelmi Világalap szerint a négy méter hosszú, fél tonna súlyú állat a múlt héten a fővárostól, Manilától délkeletre található Sorsogon városnál lévő öbölben akadt halászok hálójába. A halászok átadták az állatot kutatóknak, akik az öbölben egyik másik fajt, a cetcápákat tanulmányozzák.

capa

Az óriásszájú cápának hatalmas, majdnem egy méter széles szája van, torkában több ezernyi szűrő található, amellyel a táplálékául szolgáló planktonokat a tengervízből kiszűri. E cápa (Megachasma pelagios) rendkívül ritka faj: a világon mindössze 41 példányról tudnak azóta, hogy 1976-ban felfedezték. Az első óriásszájú Hawainál egy amerikai tengeralattjáró horgonyára akadva került felszínre.

Az óriásszájú cápa hivatalosan (adatok hiányában) nem tartozik a kipusztulás fenyegette fajok közé. Ezzel a fajjal ritkán találkozhat az ember, mert a partoktól többnyire távol él. Izomzata szokatlanul lágy, ezért viszonylag gyenge úszó. A cetcápához és a bálnákhoz hasonlóan planktonevő, az emberre ártalmatlan.