Ödön
1 °C
11 °C

Óriásszájú cápa gabalyodott a hálóba

2009.04.07. 19:15
Először 1976-ban egy amerikai tengeralattjáró horgonyára akadt fel egy óriásszájú cápa, azóta a fajnak mindössze 41 példányával találkozott az ember. Most a Fülöp-szigeteknél bukkant fel egy példány, amelyik a halászok hálóján akadt fenn. A tudósok vadul vizsgálják.

A cápák egyik nagyon ritka fajára, egy óriásszájú cápára bukkantak halászok a Fülöp-szigetek keleti partjainál. A Természetvédelmi Világalap szerint a négy méter hosszú, fél tonna súlyú állat a múlt héten a fővárostól, Manilától délkeletre található Sorsogon városnál lévő öbölben akadt halászok hálójába. A halászok átadták az állatot kutatóknak, akik az öbölben egyik másik fajt, a cetcápákat tanulmányozzák.

capa

Az óriásszájú cápának hatalmas, majdnem egy méter széles szája van, torkában több ezernyi szűrő található, amellyel a táplálékául szolgáló planktonokat a tengervízből kiszűri. E cápa (Megachasma pelagios) rendkívül ritka faj: a világon mindössze 41 példányról tudnak azóta, hogy 1976-ban felfedezték. Az első óriásszájú Hawainál egy amerikai tengeralattjáró horgonyára akadva került felszínre.

Az óriásszájú cápa hivatalosan (adatok hiányában) nem tartozik a kipusztulás fenyegette fajok közé. Ezzel a fajjal ritkán találkozhat az ember, mert a partoktól többnyire távol él. Izomzata szokatlanul lágy, ezért viszonylag gyenge úszó. A cetcápához és a bálnákhoz hasonlóan planktonevő, az emberre ártalmatlan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?