Eszter, Eliza
16 °C
29 °C

A csimpánzok szexre cserélik a zsákmányt

2009.04.08. 16:40 Módosítva: 2009-04-08 16:44:41
Német antropológusok összefüggést találtak az elefántcsontparti csimpánzok vadászati és párosodási szokásai közt. Lehetséges, hogy újabb fontos evolúciós pontot találtak a főemlősök viselkedésében.

Kutatók szerint azok a hím csimpánzok, amelyek megosztják vadászzsákmányunkat a nőstényekkel, kétszer olyan gyakran párzanak, mint a táplálékot önzően kezelő társaik. Ennek a hosszú távú cserekapcsolatnak a lényege, hogy a hímek akkor is megosztják a zsákmányt, mikor a nőstények nem termékenyek, és mikor azzá válnak, párosodnak velük.

Cristina Gomez és kollégái a Max Planck Evolúciós és Antropológiai Intézetből Elefántcsontpart erdeiben végzett megfigyelést. Azt vizsgálták, hogy a vadászat és a párzások száma milyen kapcsolatban áll egymással.

"Az élelem elosztásával a hímek a párzások számát emelték, a nőstények pedig a bevitt kalóriák mennyiségét. Nagyszerű felfedezésnek tartjuk azt, hogy ha egy hím osztozik egy nősténnyel, kétszeresére emeli a valószínűségét annak, hogy az adott nőstényt megtermékenyíti" – mondta Dr. Gomes.

A hús fontos pontja a csimpánzok étkezésének, mert rengeteg fehérjét tartalmaz. Mivel a nőstények nem nagyon vadásznak, más úton kell hozzájutniuk ehhez a táplálékhoz, ami komoly nehézséget jelenthet.

A "húst szexért" elmélet már ez előtt a kutatás előtt is létezett. Akkor azonban más kutatók azonnali eredményt vártak az egyedek közt, így eredménytelenül zárták a megfigyelést.

Dr. Gomes és csapata új megközelítésből vizsgálta meg a kérdést. Mivel a csimpánzok közötti társas élet fontos pontja, a kurkászás is hosszú távú kapcsolatokat és folyamatokat jelöl, arra következtettek hogy már hasonló szociális cserekapcsolatok is hosszútávon lehetnének megfigyelhetőek. Megfigyelték, hogy amikor nem voltak termékeny állapotban, akkor is megosztják a hímek a táplálékot, majd később, pár nap múlva párosodnak a nőstényekkel.

A tudósok azt gondolják, hogy ezek az eredmények hatással lehetnek azokra az elméletekre is, amit a saját őseinkről tudunk, illetve kiegészíthetik, pontosíthatják az ember evolúciós elméletet.