Fülöp, Evelin
15 °C
27 °C

Imádkozó szerzetesek csontvázát tárták fel Nagy-Britanniában

2009.04.08. 20:09

Hét imádkozó szerzetes csontvázát tárták fel a skóciai Aberdeenben. A kitűnő állapotban fennmaradt csontvázakra egy építkezést megelőző régészeti feltárás során bukkantak az egykori ferences rendi kolostor helyén. A ferencesek az 1460-as években telepedtek meg Aberdeenben, a középkori kolostort a XVI. században rombolták le, hogy helyén megépülhessen a város második egyeteme, az 1593-ban alapított Marischal College.

Alison Cameron régész szerint igen szokatlan, hogy hét személyt temessenek el együtt, s mindegyiküknek imára kulcsolják össze a kezét. A régész feltételezése szerint a szerzetesek nem sokkal a ferences rendi barátok letelepedése után hunyhattak el. Fogaik alapján meg lehet majd állapítani, hol nőttek fel. A stroncium 12 éves korig épül be a fogzománcba. Ha az értéke megegyezik a környezet stronciumszintjével, akkor az illető az adott helyen élte le az életét, ha elvándorol, akkor eltérés tapasztalható.

Alison Cameron szerint a barátok csontozata majd arról is árulkodik, hány éves korban érte őket a halál, milyen betegségekben szenvedtek, és milyen volt az életük.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft