Jusztina
10 °C
27 °C

Mutáns kecske teje segíthet a fejlődő világon

2009.04.09. 07:38
A fejlődő világban évente kétmillió gyermek hal meg a bélrendszeri fertőzések miatt, de amerikai kutatók szerint közel a megoldás.

A feljavított kecsketej révén megtalálták a fejlődő világban jelentkező bélrendszeri betegségek megelőzésének módját - állítják a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Új nyáj

A szakemberek már egy évtizeddel ezelőtt képesek voltak emberi gént ültetni a kecskékbe, az állatok szervezetében ezáltal olyan enzimkoncentráció keletkezett, amely segít legyőzni a hasmenést kiváltó baktériumokat.

Az amerikai kutatók most brazil egyetemekkel együttműködve akarnak létrehozni egy új nyájat, amelyhez az enzimet termelő kecskék spermáját, embrióit használnák fel. James Murray és Elizabeth Maga kecskéi olyan tejet adnak, amelyben sokkal nagyobb arányban van jelen a lizozim nevű enzim, mint a kecsketejben általában. Az amerikai szakemberek kecskéi már az ötödik generációnál tartanak, a brazil kecskékkel való kereszteződés révén azonban egy új nyáj jöhetne létre.

A tudósok abban bíznak, hogy öt éven belül már emberi fogyasztásra is kipróbálható lesz a különleges kecsketej, amelyet eddig csak sertéseken teszteltek. Az enzimgazdagabb tejjel táplált állatoknál nem mutatkoztak mellékhatások, és jobban szembe tudtak szállni a baktériumos fertőzésekkel, mint a hagyományos kecsketejet kapó társaik.

Halálos fertőzés

További laboratóriumi- és állatkísérleteket követően a tudósok tervei szerint először Brazília hasmenéses betegségektől sújtott északkeleti részén élő felnőttek, majd a gyerekek próbálhatnák ki a különleges tejet. Mivel a gyerekek számára a hasmenéses fertőzések gyakran halálos fenyegetést hordoznak, a különleges kecsketej hatalmas hasznot jelenthetne. „Ez azonban nem oldja meg a problémát, az embereknek tiszta vízre és megfelelő táplálékra is szükségük van" - mondta Murray.

A fortalezai állami egyetem kutatói szerint az említett térségben kétszer annyi kisgyerek hal meg, mint az ország más vidékein, és vannak olyan városok, ahol a gyerekek 15 százaléka nem éri meg az ötéves kort.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései alapján évente kétmillió gyerek hal meg bélrendszeri fertőzések következtében.

A brazil kormány 3,1 millió dollárnak (közel 694 millió forintnak) megfelelő összeggel támogatja az új kecskenyáj kitenyésztését.