Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kína higannyal mérgezi az óceánokat

2009.04.10. 08:53 Módosítva: 2009-04-10 08:53:18
Ázsiában az erőteljes gazdasági növekedés miatt több higany kerül a vízbe, onnan pedig a halakba.

Rohamosan nő a Csendes-óceán higanytartalma, és a Harvard egyetem kutatói szerint az Ázsiában tapasztalható erőteljes gazdasági növekedés, ezen belül is elsősorban a szénből energiát nyerő Kína a felelős. A tudósok szerint a világszerte mérhető higanyértékek 2050-ig akár meg is duplázódhatnak.

Ez többek közt azt eredményezné, hogy a metil-higany feldúsul a halakban. Ebben a szerves formában a higany több mint százszor olyan mérgező, mint szervetlen formában - írja a Nature című tudományos lap online változata. Különösen a ragadozó halak veszélyeztetettek, például a tonhalak és a cápák.

Még nem teljesen világos, hogyan képződik a szerves alak a szervetlenből, ami egyrészt közvetlenül jut a tengerbe, másrészt folyók és kipufogógázok által. Elsie Sunderland, a vizsgálat vezetője felfedezte, hogy a metil-higany jelentős hányada a tengerben képződik.

A mikrobáknak ehhez az elpusztult, lesüllyedő plankton nyújt táptalajt és reakciós felületet. A felfelé törekvő áramlatok ezután a nagyobb metilhigany-molekulákat újra a felszínre szállítják, ahol az anyag bejut az állatokba - és végül az emberbe. Előző vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy ott a legmagasabb a metil-higany koncentrációja, ahol különösen jól fejlődnek az algák.

A metil-higany a halaknál előforduló higany leggyakoribb formája. A legerősebben mérgező higanyféle, amit az ember elfogyaszthat; az USA-ban az emberek által elfogyasztott higany 40 százaléka származik halból. Az amerikai egészségügyi hatóság ezért arra figyelmeztet, hogy a várandósok és a kisgyermekek ne egyenek nagytestű ragadozó halakat. A zsírdús halak fogyasztásától szintén óva intenek - hiszen a méreg kiválóan oldódik zsírban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?