Árpád
-2 °C
4 °C

Simonyit dicsérték az űrhajósok

2009.04.10. 15:10 Módosítva: 2009-04-10 15:14:26
Jurij Loncsakov orosz és Michael Fincke amerikai űrhajós igazi profinak, teljes értékű kollégának nevezte a magyar származású Charles Simonyit.

Cherles Simonyi az első űrturista, aki kétszer járt a Nemzetközi Űrállomáson, csapatával szerda délelőtt ért földet Kazahsztánban. Pénteken a Moszkva melletti Csillagvárosban tartott közös sajtóértekezletükön elmondták, hogy mindent a legnagyobb rendben hagytak az űrállomáson, ami már kész arra, hogy májustól hat ember dolgozzon a fedélzetén.

Loncsakov és Fincke apróbb rendellenességekről is beszámolt. Eleinte gond volt a vízellátást biztosító berendezéssel, egyszer földi utasításra, biztonsági okokból át kellett szállni az űrhajóba, mert űrszemét közeledett, de végül elkerülte az űrállomást, és az első űrsétánál a szerelési feladatot nem sikerült megfelelően megoldani, de másodjára helyrehozták a hibát.

Mindannyian hangsúlyozták, hogy a világűrben nincs politika, az a Földön marad, az űrállomáson együtt kell működni. Ezzel nincs is sok probléma, és hozzátették, hogy akik együtt dolgoznak az űrállomáson, amolyan űrtestvérekké válnak, és később is tartják a kapcsolatot.

Partizni mennek

Loncsakov arról beszélt, hogy ismeri "Misa" - Michael Fincke - családját is, és kölcsönös látogatásokat is terveznek. Simonyi ehhez annyit tett hozzá, hogy ő négy legénységgel ismerkedett meg, de szintén biztosnak mondta, hogy szerveznek majd közös partikat.

Charles Simonyi elmondta azt is, hogy az első útja tulajdonképpen a felkészülés befejezése volt, és az akkor szerzett tapasztalatok birtokában ezúttal bonyolultabb kísérleteket tudott végezni, jobb minőségű fotókat és videofelvételeket tudott készíteni, és sokkal több rádiókapcsolatot tudott létesíteni a földiekkel. Egyúttal figyelmébe ajánlotta minden érdeklődőnek, hogy az általa készített felvételek megnézhetők a weboldalán.

Fincke jó srácnak, Loncsakov valódi profinak, teljes értékű társnak nevezte Simonyit, aki ezt egy gyors öleléssel köszönte meg parancsnokának.

Fincke, ugyancsak kérdésre, beszámolt arról, hogy már találkozott feleségével és egyéves gyermekükkel. Simonyinak erről nem kellett beszámolnia, ugyanis már a leszálláskor forró csókkal üdvözölte felesége a tévékamerák előtt.

Végül elmondták: a rég kialakult hagyomány szerint az űrhajósok űrutazásuk után szanatóriumi rehabilitáción esnek át. Loncsakov kijelentette, hogy Kiszlovodszkba készül, Simonyi pedig azt mondta, ő Saint Tropez-ba megy.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?