István, Vajk
17 °C
34 °C

Ugyanúgy manővereznek a repülő állatok

2009.04.10. 14:40 Módosítva: 2009-04-10 14:49:35
Az ember évezredek óta figyeli a madarakat és méheket, hogy kiderítse, vajon hogyan repülnek. Néhány kitartó kutató nagysebességű filmre vette a mozgásukat, így leleplezték a fordulási technikájukat.

Amikor a madarak, denevérek és a rovarok repülés közben fordulni akarnak, nem kell mást tenniük, mint újra normálisan csapkodni szárnyukat és már egyenesben is vannak újra. Ez meglepte a kutatókat, mert eddig azt feltételezték, hogy a fordulás több szakaszból áll.

Álló helyzetben a fordulás három lépést igényel: indít az egyik láb, fordul a test, mozdul a másik láb. A repülő állatok azonban mindezt egyetlen lépésben megoldják: fordulnak, miközben a szárnyukkal csapkodva már el is indulnak az új irányban - állapította meg Tyson L. Hedrick, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa.

"Nem számítottunk rá, hogy ilyen elegánsan zajlanak a dolgok" - mondta Tyson, hozzátéve, hogy a folyamat mérettől függetlenül ugyanaz, a muslicától a denevéren át a kakaduig. A kutató szerint szokatlan, hogy hat különböző mérettartományban ugyanaz az általános szabály érvényesül.

A kutatás egyetlen repülési manőverére koncentrált: a jobbra vagy balra fordulásra, amit a légi közlekedésben legyezőmozgásnak neveznek. A felfedezés később segítheti a robotrepülők fejlesztését is. A gépeknél van még billegtetés, amikor jobbra-balra billen a szárny és bólintás, amikor az orr fel-le mozog. A kutatók később a bonyolultabb mozdulatsorokat is megfigyelik az állatokon.

A tanulmányt az Egyesült Államok nemzeti tudományos alapja (NSF) támogatta.