Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Ugyanúgy manővereznek a repülő állatok

2009.04.10. 14:40 Módosítva: 2009-04-10 14:49:35
Az ember évezredek óta figyeli a madarakat és méheket, hogy kiderítse, vajon hogyan repülnek. Néhány kitartó kutató nagysebességű filmre vette a mozgásukat, így leleplezték a fordulási technikájukat.

Amikor a madarak, denevérek és a rovarok repülés közben fordulni akarnak, nem kell mást tenniük, mint újra normálisan csapkodni szárnyukat és már egyenesben is vannak újra. Ez meglepte a kutatókat, mert eddig azt feltételezték, hogy a fordulás több szakaszból áll.

Álló helyzetben a fordulás három lépést igényel: indít az egyik láb, fordul a test, mozdul a másik láb. A repülő állatok azonban mindezt egyetlen lépésben megoldják: fordulnak, miközben a szárnyukkal csapkodva már el is indulnak az új irányban - állapította meg Tyson L. Hedrick, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa.

"Nem számítottunk rá, hogy ilyen elegánsan zajlanak a dolgok" - mondta Tyson, hozzátéve, hogy a folyamat mérettől függetlenül ugyanaz, a muslicától a denevéren át a kakaduig. A kutató szerint szokatlan, hogy hat különböző mérettartományban ugyanaz az általános szabály érvényesül.

A kutatás egyetlen repülési manőverére koncentrált: a jobbra vagy balra fordulásra, amit a légi közlekedésben legyezőmozgásnak neveznek. A felfedezés később segítheti a robotrepülők fejlesztését is. A gépeknél van még billegtetés, amikor jobbra-balra billen a szárny és bólintás, amikor az orr fel-le mozog. A kutatók később a bonyolultabb mozdulatsorokat is megfigyelik az állatokon.

A tanulmányt az Egyesült Államok nemzeti tudományos alapja (NSF) támogatta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?