Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Játékszenvedélyt válthatnak ki egyes Parkinson-szerek

2009.04.14. 11:35 Módosítva: 2009-04-14 11:41:54
Körülbelül minden ötödik, dopamin agonista (a dopamin termelődését segítő) szert szedő Parkinson-kóros páciensnél jelent meg játékszenvedély vagy hiperszexualitás - állapították meg a rochesteri Mayo Klinika kutatói.

Nem tapasztalták ezeket a viselkedési formákat azoknál a pácienseknél, akiket nem kezeltek e szerekkel vagy a szokásos terápiás adagnál kevesebbet kaptak, valamint azoknál, akik a karbidopa és levodopa hatóanyagú szereket önmagukban kapták.

J. Michael Bostwick munkatársaival 267 pácienst vizsgált 2004 és 2008 között. 66-an szedtek dopamin agonistát, de csak 38-an vették be a terápiás mennyiséget, 178 ember karbidopát/levodopát alkalmazott, míg 23 beteget nem kezeltek.

A 46 és 80 év közötti páciensek közül hat férfinál és egy nőnél alakult ki valamely mértékű megszállottság már egy hónappal azután, hogy elérték a dopamin agonista fenntartó szintjét. Öten szenvedélyes játékosok lettek, öten hiperszexuálisak, de más jellegű megszállott viselkedést is megfigyeltek. Két pácienst már pszichiátriai kezelés alá vontak, mielőtt kiderült, hogy állapotuk a Parkinson-szerekkel függ össze.

A kóros viselkedés megszűnt, amikor a kezelést felfüggesztették vagy a dózist csökkentették. A zavar a dopamin agonistákkal kezeltek 18,4 százalékánál fordult elő, míg az ilyen szert nem szedők körében nem jelentkezett.

Bostwick arra figyelmeztet a Mayo Clinic Proceedings című szaklap áprilisi számában megjelent tanulmányban, hogy a gyógyszerek ezen mellékhatásáról is tudniuk kell a Parkinson-kórral kezelt pácienseknek, sőt társuknak és családjuknak is, mielőtt a megfelelő terápia mellett döntenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!