Huba
17 °C
33 °C

Biometrikus azonosítás telefonon keresztül

2009.04.15. 12:17
Több biometrikus azonosítási rendszert ismerünk, amelyek ugyan többnyire jól működnek, de feltételük a személyes jelenlét. Brit tudósok most egy olyan rendszeren dolgoznak, ami a fül működése közben kibocsátott zajok alapján képes a személy azonosítására.

Egy új biometrikus technológiának köszönhetően hamarosan telefonon keresztül is hitelesen azonosíthatjuk magunkat, kódok és adatok nélkül. A koncepció alapja az, hogy a fül nemcsak a külvilágból érkező hangokat érzékel, hanem közben saját zajokat is kibocsát, bár ezeket egyelőre csak szuperérzékeny mikrofonokkal lehet megfigyelni – írja a New Scientist.

Ha ezek a zajok valóban mindenkinél egyedülállónak bizonyulnak, az megváltoztathatja azt az eddigi gyakorlatot, hogy a felhasználóknak a telefonos banki ügyintézéshez hosszú és bonyolult kódokat kelljen megjegyezniük, esetleg többet egyszerre. Az ellopott mobiltelefonok pedig működésképtelenné válhatnak, ha úgy érzékelik, hogy nem a saját tulajdonosuk használja őket.

Az otoakusztikus emissziónak (OAE) nevezett jelenség a fül belsejében keletkezik, amikor a csigában lévő szőrsejtek hang hatására lengeni kezdenek, és ezzel maguk is zajt bocsátanak ki. Így erősítik a hanghullámokat a dobhártya felé, azonban ez a zaj kívülről is mérhető. A jelenséget 1979-ben fedezték fel, eddig leginkább a gyógyászatban használták: hallásmérő módszert fejlesztettek ki a segítségével, és főképp csecsemőket vizsgálnak vele. A jelenség létezését egyébként már a negyvenes években sejtették, de csak az ultramély zajokat érzékelő mikrofonok megjelenése után tudták érdemben vizsgálni. Kattanásokat játszanak be a fülbe, és figyelik az erre adott OAE zajt. Ezek a válaszul adott zörejek nulla és öt kilohertz között mozognak, változó amplitúdóval.

A kutatók figyelmét az keltette fel, hogy audiológusok szerint az OAE hangok minden embernél egyediek. Ezen kívül valószínűleg meg tudnak különböztetni nagyobb csoportokat is: nőket, férfiakat, illetve különböző etnikumokat is. A brit Fizikai Tudományok Kutatási Intézete azon dolgozik, hogy egy olyan biometrikus ellenőrzési rendszert alakítson ki, ami az OAE hangokat figyeli. A kutatások során több problémával is szembe kell nézniük a tudósoknak, többek között azzal, hogy tompábban érzékelhetőek az OAE jelenségek, ha az alany ittas.