Szilvia
5 °C
16 °C

Biometrikus azonosítás telefonon keresztül

2009.04.15. 12:17
Több biometrikus azonosítási rendszert ismerünk, amelyek ugyan többnyire jól működnek, de feltételük a személyes jelenlét. Brit tudósok most egy olyan rendszeren dolgoznak, ami a fül működése közben kibocsátott zajok alapján képes a személy azonosítására.

Egy új biometrikus technológiának köszönhetően hamarosan telefonon keresztül is hitelesen azonosíthatjuk magunkat, kódok és adatok nélkül. A koncepció alapja az, hogy a fül nemcsak a külvilágból érkező hangokat érzékel, hanem közben saját zajokat is kibocsát, bár ezeket egyelőre csak szuperérzékeny mikrofonokkal lehet megfigyelni – írja a New Scientist.

Ha ezek a zajok valóban mindenkinél egyedülállónak bizonyulnak, az megváltoztathatja azt az eddigi gyakorlatot, hogy a felhasználóknak a telefonos banki ügyintézéshez hosszú és bonyolult kódokat kelljen megjegyezniük, esetleg többet egyszerre. Az ellopott mobiltelefonok pedig működésképtelenné válhatnak, ha úgy érzékelik, hogy nem a saját tulajdonosuk használja őket.

Az otoakusztikus emissziónak (OAE) nevezett jelenség a fül belsejében keletkezik, amikor a csigában lévő szőrsejtek hang hatására lengeni kezdenek, és ezzel maguk is zajt bocsátanak ki. Így erősítik a hanghullámokat a dobhártya felé, azonban ez a zaj kívülről is mérhető. A jelenséget 1979-ben fedezték fel, eddig leginkább a gyógyászatban használták: hallásmérő módszert fejlesztettek ki a segítségével, és főképp csecsemőket vizsgálnak vele. A jelenség létezését egyébként már a negyvenes években sejtették, de csak az ultramély zajokat érzékelő mikrofonok megjelenése után tudták érdemben vizsgálni. Kattanásokat játszanak be a fülbe, és figyelik az erre adott OAE zajt. Ezek a válaszul adott zörejek nulla és öt kilohertz között mozognak, változó amplitúdóval.

A kutatók figyelmét az keltette fel, hogy audiológusok szerint az OAE hangok minden embernél egyediek. Ezen kívül valószínűleg meg tudnak különböztetni nagyobb csoportokat is: nőket, férfiakat, illetve különböző etnikumokat is. A brit Fizikai Tudományok Kutatási Intézete azon dolgozik, hogy egy olyan biometrikus ellenőrzési rendszert alakítson ki, ami az OAE hangokat figyeli. A kutatások során több problémával is szembe kell nézniük a tudósoknak, többek között azzal, hogy tompábban érzékelhetőek az OAE jelenségek, ha az alany ittas.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?