Frigyes
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Feltárják a mohácsi csata helyszínét

2009.04.16. 19:26 Módosítva: 2009.04.16. 19:39
Múzeumot és témaösvényt építenek az emlékhelyen, és közben megnézik, hogy mit rejt a föld.

Megkezdődhet a régészeti feltárás a Mohácsi Történelmi Emlékhely területén, a mohácsi csata feltételezett helyszínén. A szakemberek azt akarják kideríteni, hogy rejt-e még tömegsírokat a föld. A 60-as, 70-es években ugyanis a környéken végzett feltárások során fiatal magyar katonák maradványaira bukkantak, ami segített a viszonylagos hadtörténeti rekonstrukció elkészítésében.

Nagy Erzsébet muzeológus, a Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztályának vezetője elmondta, hogy korábban öt különböző nagyságú tömegsírt találtak a közelben, így feltételezhető, hogy az emlékpark területén is hasonlóra bukkannak. Ha ez sikerülne, akkor pontosítani lehetne a történelmi esemény részleteit.

A régészeti feltárás a történelmi emlékhelyen tervezett fejlesztések miatt vált szükségessé. Ennek legfontosabb eleme egy többfunkciós épület megépítése. A 250 négyzetméter alapterületű, többszintes épület alsó szintjén a tervek szerint egy kiállítás mutatja be a mohácsi csata előzményeit, lefolyását és következményeit. A felső szintről, a kupolából a sírkertre lehet majd letekintheni. Itt lesz egy kávézó, és egy időszaki kiállítások rendezésére alkalmas kiállítótér is. Az emlékhely sírkertjét körülvevő erdőben pedig témaösvényt alakítanak ki, ahol kihelyezett történelemórákat tarthatnak iskolásoknak.

A projekt keretében további, kisebb költségű beruházások is megvalósulnak az emlékhelyen, így például a sírjelek, a kopjafák és a park karbantartása, valamint a parkolóhely korszerűsítése. Egy korhű szultáni sátor felállítása is a tervek között szerepel.

Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: az emlékhely fejlesztésére 475 millió forint jut. Ennek nyolcvan százalékát pályázati pénzből fedezik, az önrészt pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium biztosítja. Attól függően, hogy milyen leletekre bukkannak a régészek, az épület tervei még módosíthatók.

A régészek várhatóan két hónapig munkálkodnak a parkban, ezt követően kezdődhet az építkezés. Az emlékhely folyamatosan látogatható lesz.