Jenő
-2 °C
6 °C

Feltárják a mohácsi csata helyszínét

2009.04.16. 19:26 Módosítva: 2009-04-16 19:39:00
Múzeumot és témaösvényt építenek az emlékhelyen, és közben megnézik, hogy mit rejt a föld.

Megkezdődhet a régészeti feltárás a Mohácsi Történelmi Emlékhely területén, a mohácsi csata feltételezett helyszínén. A szakemberek azt akarják kideríteni, hogy rejt-e még tömegsírokat a föld. A 60-as, 70-es években ugyanis a környéken végzett feltárások során fiatal magyar katonák maradványaira bukkantak, ami segített a viszonylagos hadtörténeti rekonstrukció elkészítésében.

Nagy Erzsébet muzeológus, a Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztályának vezetője elmondta, hogy korábban öt különböző nagyságú tömegsírt találtak a közelben, így feltételezhető, hogy az emlékpark területén is hasonlóra bukkannak. Ha ez sikerülne, akkor pontosítani lehetne a történelmi esemény részleteit.

A régészeti feltárás a történelmi emlékhelyen tervezett fejlesztések miatt vált szükségessé. Ennek legfontosabb eleme egy többfunkciós épület megépítése. A 250 négyzetméter alapterületű, többszintes épület alsó szintjén a tervek szerint egy kiállítás mutatja be a mohácsi csata előzményeit, lefolyását és következményeit. A felső szintről, a kupolából a sírkertre lehet majd letekintheni. Itt lesz egy kávézó, és egy időszaki kiállítások rendezésére alkalmas kiállítótér is. Az emlékhely sírkertjét körülvevő erdőben pedig témaösvényt alakítanak ki, ahol kihelyezett történelemórákat tarthatnak iskolásoknak.

A projekt keretében további, kisebb költségű beruházások is megvalósulnak az emlékhelyen, így például a sírjelek, a kopjafák és a park karbantartása, valamint a parkolóhely korszerűsítése. Egy korhű szultáni sátor felállítása is a tervek között szerepel.

Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: az emlékhely fejlesztésére 475 millió forint jut. Ennek nyolcvan százalékát pályázati pénzből fedezik, az önrészt pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium biztosítja. Attól függően, hogy milyen leletekre bukkannak a régészek, az épület tervei még módosíthatók.

A régészek várhatóan két hónapig munkálkodnak a parkban, ezt követően kezdődhet az építkezés. Az emlékhely folyamatosan látogatható lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?