Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Szélsőséges szárazság vár Afrikára

2009.04.17. 11:01 Módosítva: 2009-04-17 11:02:22
A legutóbbi évtizedes szárazság körülbelül százezer embert ölt meg Afrika Száhel-övezetében, de ez csak ízelítő abból az óriási szárazságból, ami a globális klímaváltozás miatt a térséget sújthatja.

Afrika szubszaharai területeinek történetében nem ritka az évszázados szárazság sem, az éghajlat melegedése azonban még komolyabbá teheti az aszályos periódusokat. Jonathan Overpeck, az Arizonai Egyetem munkatársa szerint Nyugat-Afrika nagy része már most is a fenntarthatóság határán van.

Múltba látó

Overpeck és kollégái a ghánai Bosumtwi-tó alján lévő üledéket vizsgálták, ami háromezer évre visszamenően megőrizte a vidék éghajlatának nyomait. Az időjárási feljegyzések csak száz évre nyúlnak vissza, ezért az üledék elemzésével további fontos adatok derülhetnek ki.

A kutatók nemcsak az 1960-as években pusztított évtizedes aszálynak a nyomait fedezték fel, hanem évszázadokig tartó megaszárazságok jeleit is. A legutóbbi ilyen periódus 1400-tól 1750-ig húzódott. Elsüllyedt erdőségek nyomai tanúskodnak azokról az időkről, amikor a tó évszázadokra kiszáradt.

A Száhel-övezetben lezajlott legutóbbi nagy aszály következtében a tó vize csak körülbelül öt métert csökkent, míg a szélsőségesen száraz időszakokban a vízszint akár harminc métert is süllyedhetett. A legutóbbi évtizedek adatainak elemzéséből arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy az aszályok a tenger felszíni hőmérsékletének változásához köthetők.

A megaszárazságok előfordulásának pontos okát ugyan nem sikerült megállapítaniuk a tó üledékének vizsgálatával, de úgy vélik, hogy a Föld éghajlatának melegedése még pusztítóbbá teheti az aszályokat. A hőmérséklet ebben a régióban 2,8-5,6 Celsius fokot emelkedik a számítások szerint még akkor is, ha az üvegházhatású gázok kibocsátását sikerül csökkenteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!