Adalbert
13 °C
21 °C

Mégsem olvad az antarktiszi jég

2009.04.21. 17:30 Módosítva: 2009.04.21. 17:32
Az elmúlt években a globális felmelegedésnek köszönhetően a sarki jég sorsa egyre bizonytalanabb, legalábbis néhány tudós szerint. Kevesebben tudják, hogy ez a folyamat egyáltalán nem bizonyított, a közhiedelemmel ellentétben tehát egyáltalán nem biztos, hogy a felmelegedésnek bármi köze van a jég vélt vagy valós olvadásához. Most végzett kutatások szerint a sarki jégtakaró bizonyos részein valóban van némi jéghiány, azonban más részek nem hogy nem melegszenek, hanem folyamatosan hűlnek.

Kutatók úgy találták, hogy az Antarktisz bizonyos részein vastagszik a jégtakaró - bár a nyugati oldalon ugyan van némi nyugtalanító jégveszteség, de összességében nem lehet jelentős olvadásról beszélni.
A The Australian beszámolója szerint az Antarktiszon található a Föld tengeri jég kilencven százaléka, illetve az édesvíz nyolcvan százaléka - írja a News.com .

Ha ez olvadni kezdene, az jelentős tengerszint-emelkedést okozna. A Wilkins jéghegy törése nagy riadalmat keltett a hónap elején, és sokat cikkeztek róla. Az Antarktisz keleti részén azonban egészen más a kép. Ez a terület ugyanis négyszer akkora, mint a nyugati rész, és éppen lehűl.

Az Antarktiszi Kutatás Tudományos Bizottságának (SCAR - Scientific Committee Of Antarctic Research) legutóbbi találkozóján elhangzott, hogy a Déli Sark "szignifikáns lehűlést mutatott az elmúlt évtizedekben".

Az Ausztrál Antarktiszi Részleg glaciológiai programjának vezetője, Ian Allison elmondta, hogy a nyugat-antarktiszi jég állapota az elmúlt harminc évben csak a Ross tenger környezetében volt ellentmondásos. Dr. Allison szerint a tengeri jég állapota összességében továbbra is stabil a Déli-sark területén.

Azonban Peter Garrett, a Szövetségi Környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy kutatók előrejelzései szerint 2100-ra az Antarktisz olvadása miatt hat métert emelkedhet a tengerszint, de a SCAR csak 1,25 méteres emelkedést helyez kilátásba. Garrett szerint nincs kétsége afelől, hogy valóban a globális felmelegedés okozza az Antarktisz bizonyos részeinek olvadását, beleértve a Wilkins jéghegy leválását is.

Dr. Allison ezzel szemben úgy gondolja, hogy nincs meggyőző bizonyíték az antarktiszi jéghegyek olvadására. Elmondása szerint a jéghegyekkel gyakran megesik, hogy lepattannak, megtörnek, repedeznek, akár az egész nagy jégdarabok is elvándorolnak az eredeti helyükről.